Κέρδη με… ερωτηματικό στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με κέρδη άρχισε το Νοέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντέχοντας σε μια “επίθεση” πωλητών που δέχτηκε στα μισά της συνεδρίασης και μέσα σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο τόσο από την εξάπλωση της πανδημίας όσο και από την αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών.

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 572,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 567,14 μονάδων (-0,41%) και 581,26 μονάδων (+2,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 837 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 1.338,60 μονάδες, ενώ στο +0,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 867,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 234,97 μονάδες.

Ακόμη και σε διψήφια ποσοστά έφτασε σε αρκετούς τίτλους η διακύμανση σήμερα, με την αγορά να αλλάζει αρκετές φορές κλίμα, αλλά τελικά κατάφερε να κλείσει σε θετικά επίπεδα. Ενώ άρχισε τις συναλλαγές υποχωρώντας έως και 0,41%, αργότερα “επισκέφτηκε” τις 581 μονάδες καταγράφοντας κέρδη έως και 2%. Ωστόσο, το αρνητικό γύρισμα αρχικά της Πειραιώς και αργότερα της Aegean, περιόρισαν τα κέρδη της αγοράς.

Ιδίως στην Πειραιώς, οι διακυμάνσεις της προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό, καθώς από το +4,43% σημείωσε απώλειες που έφτασαν ακόμη και το 8,67%. Το “γύρισμά” της αυτό παρέσυρε και την Alpha Bank, αρχικά, αλλά η Aegean ήταν αυτή που την “ανταγωνίστηκε” στη μεταβλητότητα, με το τόξο της μεταξύ +3,03% και -4,17%.

Όπως εξηγεί ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ως συνήθως η πρώτη αντίδραση μετά από μία μεγάλη πτώση βγάζει πωλητές. Και πράγματι, η αγορά επιβεβαίωσε σήμερα το βραχυπρόθεσμο, κυρίως τον intraday, ορίζοντα των χαρτοφυλακίων, τα οποία θέλουν να ενθυλακώσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα την όποια ανοδική κίνηση ώστε να μην εκτεθούν σημαντικά στον κίνδυνο του εγκλωβισμού. Άλλωστε, μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης υπήρξαν ενδείξεις εισόδου σε τίτλους που είχαν αποδεκατιστεί οι αποτιμήσεις, ενώ στο δεύτερο μισό οι αγοραστές μειώθηκαν σημαντικά και περιορίστηκαν στο να διατηρούν τα επίπεδα.

Άλλωστε, τα νέα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν με εφαρμογή από αύριο, μαζί με τις παρεμβάσεις της στήριξης της αγοράς των 2,3 δισ. ευρώ για το τελευταίο 2μηνο του έτους, με στόχο να αποφευχθεί ένα γενικότερο lockdown και να περιοριστεί η ύφεση φέτος σε μονοψήφιο επίπεδο. Ωστόσο, οι πληροφορίες για επέλαση της πανδημίας – ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα – σε συνδυασμό με τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με το οικονομικό επιτελείο να έχει ήδη προαναγγείλει και νέα μέτρα στήριξης, αν αυτά χρειασθούν.

Την ίδια ώρα, όλα τα βλέμματα πλέον πέφτουν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ την Τρίτη, αν και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθυστερήσει σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις λόγω των επιστολικών ψήφων, οι οποίες είναι αυξημένες λόγω και της πανδημίας. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των επιστολικών ψήφων θα υπερβεί στο 50% φέτος και το όριο της εξασφάλισης των 270 εδρών που κρίνει την εκλογή δεν θα είναι ανακοινώσιμο πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, τα άνω του 2% κέρδη σε Ελλάκτωρ, Jumbo, ΔΕΗ και ΟΤΕ κατάφεραν να κρατήσουν θετική την αγορά, όπως και η άνω του 1% άνοδος σε Titan, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΛΠ. Μικρά τα κέρδη και σε Coca Cola και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έχασε 5,31%, με την Aegean να ακολουθεί με -3,41%. Οι απώλειες σε Alpha Bank και Φουρλή διαμορφώθηκαν στο -1,85% και -1,21% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Motor Oil να ακολουθούν με μικρές απώλειες.