Ισχυρή εκκίνηση εβδομάδας στην Wall Street υποδεικνύουν τα futures

Ισχυρά ανοδική έναρξη εβδομάδας προμηνύουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, καθώς η αγορά επιχειρεί να ανακάμψει από μια εβδομάδα και έναν μήνα με ευρείες απώλειες.

Τα futures του βιομηχανικού Dow Jones σημειώνουν άνοδο 377 μονάδων ή 1,42%, με εκείνα του ευρύτερου S&P 500 να κερδίζουν 36,87 μονάδες ή 1,13%, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq καταγράφουν κέρδη 96,87 μονάδων ή 0,88%.

Το διαφαινόμενο comeback της αγοράς έρχεται παρά το γεγονός ότι η Αγγλία εισέρχεται σε νέο “σκληρό” lockdown, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, την ίδια ώρα που οι traders ετοιμάζονται για τις “αναταράξεις” των εκλογών στις ΗΠΑ, αύριο Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωση το Σάββατο ότι στην Αγγλία κλείνουν για τις επόμενες 4 εβδομάδες όλες οι μη απολύτως απαραίτητες για την κοινωνική ζωή επιχειρήσεις, καθώς την τελευταία εβδομάδα κατεγράφησαν περισσότερα από 22.600 κρούσματα Covid στο Η.Β., πολύ περισσότερο από τα – κατά μέσο όρο – 4.800 κρούσματα την εβδομάδα την άνοιξη.

Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σπίτι πλην περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, ανέφερε  ο Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ παλεύουν επίσης με την εξάπλωση του κορονοϊού, με τη χώρα να καταγράφει 99.321 κρούσματα την Παρασκευή, “σπάζοντας” το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ της Πέμπτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University. Τα πέντε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί εντός των τελευταίων οκτώ ημερών.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών της Τρίτης, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να διατηρεί σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με 52% έναντι 42%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Κυριακή για λογαριασμό των NBC News και Wall Street Journal.

Οι βουλευτικές εκλογές για την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών της ομοσπονδιακής Γερουσίας των ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις αγορές, καθώς πολλές πολιτικές – κλειδιά, μεταξύ αυτών και το ζήτημα της περαιτέρω δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας, εξαρτώνται από το ποιο κόμμα ελέγχει το άνω σώμα του Κογκρέσου.

“Ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε στάση αναμονής, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ξεκάθαρη εικόνα των εκλογικών εξελίξεων στις ΗΠΑ”, σημειώνει ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge, σε σημείωμά του της Κυριακής και προσθέτει: “Ο κόσμος θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρος σε μόλις λίγες ημέρες, καθώς οι εκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο τόνωσης θα συνεχιστούν στην Ουάσινγκτον, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα βοηθήσει περαιτέρω”.

Ο Dow Jones έκλεισε τον Οκτώβριο με απώλειες 4,6%, στον χειρότερο μήνα του μετά τον Μάρτιο. Ο S&P 500 και ο Nasdaq υπέστησαν απώλειες της τάξης του 2,8% και του 2,3% αντίστοιχα τον ίδιο μήνα, ενώ επρόκειτο για τον δεύτερο συναπτό στον οποίο κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο.

Επρόκειτο επίσης για τη χειρότερη εβδομάδα για τους δείκτες από το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονταν, οι διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης κατέρρεαν και οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου ανακοίνωναν τα αποτελέσματά τριμήνου τους.

Ορισμένοι στην Wall Street εκτιμούν ότι το sell-off το οποίο προηγήθηκε της ημέρας των εκλογών μειώνει τους κινδύνους από ένα αμφισβητούμενο και μη ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα για το χρηματιστήριο.

Πέραν των εκλογών, οι επενδυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, καθώς και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.