Κ. Μητσοτάκης σε συνεργάτες του: Εάν τα δίναμε όλα στο πρώτο κύμα, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δε θα είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε τίποτα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μέσω ενός πλέγματος στοχευμένων παρεμβάσεων, το οποίο ανακοίνωσε, μέσω του τηλεοπτικού του μηνύματος προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει νέα αναχώματα στην εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην κοινότητα.

Από τις έξι το πρωί της Τρίτης και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου. Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα. Αυτοί, δηλαδή, που μέχρι σήμερα είναι στο “πράσινο” και το “κίτρινο”. Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα  εξής:

-Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

-Εφαρμογή τηλεργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο “κόκκινο”, αλλά και στο “πορτοκαλί”. Δηλαδή, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα ισχύουν οι προηγούμενες ρυθμίσεις, ενώ προστίθενται οι εξής:

-Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

-Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.

-Σε αντίθεση με την άνοιξη, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων ήταν αυτή που  οδήγησε τον πρωθυπουργό να φέρει στην πρώτη γραμμή την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων. Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες,  έκτακτη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Κικίλιας,  Σκέρτσος, Χαρδαλιάς, Δημητριάδης και Τσιόδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να να σχηματοποιηθεί μία “γκάμα μέτρων” που πρέπει να ληφθούν. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη. Στη συνέχεια, έγινε αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη το απόγευμα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να ενισχυθούν οι κλάδοι που πλήττονται.

“Εάν τα δίναμε όλα στο πρώτο κύμα όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ,  τώρα δε θα είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε τίποτα”, επεσήμανε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια σύσκεψης με συνεργάτες του.

“Ηταν αναμενόμενο ότι πηγαίνοντας προς τον χειμώνα, θα υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων. Είναι εντελώς διαφορετική τώρα η περίοδος σε σύγκριση με το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο,  γιατί τότε ερχόταν άνοιξη και καλοκαίρι. Τώρα έρχεται χειμώνας και υπάρχει πάντα έκρηξη των ιώσεων. Η εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι αποκαλυπτική. Αυτό που έγινε είναι ότι κερδήθηκε χρόνος. Χρόνος στο πρώτο κύμα προκειμένου να αυξηθούν οι γνώσεις για τον ιό και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας. Χρόνος και στο δεύτερο κύμα, ώστε να “σπρώξουμε” τα πιο αυστηρά μέτρα πιο κοντά στον χειμώνα”, σχολιάζουν στελέχη. Αυτό που οδήγησε, μάλιστα, την κυβέρνηση να λάβει τώρα αυστηρά μέτρα είναι:

-Η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-Τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν μεγάλη αύξηση της διασποράς και

-Η πίεση που άρχισε να εμφανίζεται στο σύστημα υγείας.

Σύστημα ακορντεόν

Στελέχη της κυβέρνησης, με το βλέμμα στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, σημειώνουν ότι η συμμόρφωση με τα προηγούμενα μέτρα ήταν πολύ πιο χαλαρή σε σύγκριση με το πρώτο κύμα, ιδιαίτερα από τους νεότερους που γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο. “Η διασπορά έχει περάσει σε όλες τις ηλικίες. Πριν από δέκα ημέρες το γκρουπ με τη μεγαλύτερη διασπορά ήταν με διαφορά οι ηλικίες 18-24 και 25-34. Όμως, τώρα, φαίνεται ότι έχει μεταδοθεί, όπως ήταν αναμενόμενο και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Αυτό που σήμανε “καμπανάκι κινδύνου” είναι η αύξηση των κρουσμάτων στους ανω των 65, γεγονός που σημαίνει αύξηση και στις νοσηλείες. Εχει καλυφθεί το 33% των κλινών για Covid πανελλαδικά, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ. Επίσης, εχει αυξηθεί και το ποσοστό ηλικίας 55-64 στις ΜΕΘ”, σχολιάζουν.

Η κυβέρνηση, τις επόμενες εβδομάδες, θα εφαρμόσει ένα “σύστημα ακορντεόν”. Τι σημαίνει αυτό; Αυστηροποίηση μέτρων, όπου χρειάζεται. Άρση των μέτρων, όταν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

“Αυτό δεν εχει να κάνει μόνο με τις περιοχές που θα περνούν από το ένα επίπεδο στο άλλο, αλλά και με το χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Το στοίχημα είναι να είναι καλύτερος ο Δεκέμβριος και να περάσουμε γιορτές σε πιο ήρεμο περιβάλλον”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.