“Κλειδί” για τη συνδικαλιστική δράση η εγγραφή στο Μητρώο του Υπ. Εργασίας

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Κομβικός ρόλος για τη συνδικαλιστική δράση αναδεικνύεται για την εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο σχετικό μητρώο.

Και αυτό γιατί χωρίς την εγγραφή στα μητρώα συνδικαλιστικών οργανώσεων (εργοδοτικών και εργατικών) δεν θα  μπορεί να ασκείται συνδικαλιστικό δικαίωμα από μεριάς, ούτε θα μπορεί να υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ τους.

Αυτό προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο διαμορφώνει ο Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται πως η διαμόρφωση μητρώων για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόσο των εργαζομένων, όσο των εργοδοτών, προβλέφθηκε σε νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση ης Νέας Δημοκρατίας πέρσι τέτοιον καιρό.

Τα μητρώα των εργοδοτικών και εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων αποτελούν, αποφασιστικά “εργαλεία” για τη διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων  (την οποία είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ),η οποία αποτελεί -με τη σειρά της – αποφασιστικό “εργαλείο” για την υποχρεωτική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων.

Με τις διατάξεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο Βρούτση, γίνεται πλέον ξεκάθαρο, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Capital.gr,  πως χωρίς την εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα αντίστοιχα μητρωα (σ.σ. εργοδοτικών και εργατικών ενώσεων) δεν μπορεί να “τρέξει” καμία συνδικαλιστική δράση -μαζί και καμία συλλογική διαπραγμάτευση, μεταξύ άλλων, και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Συνεπώς για γίνει -για παράδειγμα- μία κλαδική συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ μίας (κλαδικής) εργατικής οργάνωσης και της (κλαδικής) εργοδοτικής ένωσης θα πρέπει να έχουν εγγραφεί και οι δύο στα αντίστοιχα μητρώα.

Έχοντας εγγραφεί στα σχετικά μητρώα, θα μπορεί να ελεγχθεί το αν είναι ή όχι αντιπροσωπευτική η κλαδική συλλογική διαπραγμάτευση, δηλαδή αν στις επιχειρήσεις -μέλη της κλαδικής εργοδοτικής ένωσης απασχολείται το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου. Αν είναι αντιπροσωπευτική η κλαδική διαπραγμάτευση, τότε θα μπορούν οι όροι της σύμβασης που θα προκύψει από αυτή να είναι υποχρεωτικοί και στις επιχειρήσεις-μη μέλη της κλαδικής εργοδοτικής ένωσης.

Κατά τ΄άλλα, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Υπ. Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, οι βασικότερες παρεμβάσεις στο πεδίο του συνδικαλισμού και διαιτησία που θα περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο έχουν ως εξής :

· Καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο.

· Η Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

· Το  προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%.

· Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη.

·  Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.