Οι “κρυφοί” νικητές της μάχης των αλλαντικών

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την τυπική ολοκλήρωση του deal διάσωσης της Creta Farms από την Impala, συμφερόντων Δ. Βιντζηλαίου, ενδιαφέρον έχει ποιοι περιφερειακοί παίκτες κατάφεραν να μεγαλώσουν την περίοδο που αυτή κατέρρεε.

Η μια εταιρεία είναι η βορειοελλαδίτικη αλλαντοβιομηχανία Πασσιάς η οποία “είδε” τις πωλήσεις της να αυξάνονται πάνω από 9,9% σε σχέση με το 2018, στα 24,15 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη να διαμορφώνονται σε 367.948 ευρώ. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το μερίδιό της. Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ερευνών IRI το μερίδιό της σε όγκο από 2,6% που ήταν τον Νοέμβριο του 2019 αυξήθηκε στο 3,7% τον περασμένο Ιούνιο. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το μερίδιό της σε αξία.

Στους κερδισμένους και η Λακωνική Τροφίμων που αναλαμβάνει και την Creta Farms. Πέρυσι οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 14% με αποτέλεσμα αυτές να ανέλθουν στα 17,571 εκατ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων περιορίσθηκαν στα 1,711 εκατ. ευρώ από 2,511 εκατ. ευρώ το 2018. Ζημιές οι οποίες θα ήταν υψηλότερες κατά 183.649 ευρώ. Όπως σημειώνει ο oρκωτός ελεγκτής, κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, στο κονδύλι του Ενεργητικού “Προπληρωμένα έξοδα” καταχωρήθηκαν έξοδα προώθησης και διαφήμισης, ποσού 183.649 ευρώ και έπρεπε να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά 183.649 ευρώ.

Πίεση λόγω HORECA

Τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε, η εταιρεία που έχει μεγάλη έκθεση στον κλάδο του HORECA, δέχεται σημαντικές πιέσεις. Επιπλέον η πανδημία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει δυσμενώς την ικανότητα των πελατών της στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και κατ’ επέκταση το ύψος των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου.

Εκτός από την Πασσιάς και τη Λακωνική Τροφίμων –η τελευταία μέχρι στιγμής έχει μικρή έκθεση στο ράφι των σούπερ μάρκετ– στους κερδισμένους είναι ο Μουτεβελής το μερίδιο του οποίου από 0,6% τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθε τον Ιούνιο του 2020 στο 0,7%, αν και κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων μηνών ξεπέρασε το 1% αλλά και όλοι οι υπόλοιποι μικροί που ενίσχυσαν τη θέση τους από 9% στο 10,3%.

Οι μεγάλοι του κλάδου

Σε ό,τι αφορά στους μεγάλους του κλάδου, το μερίδιο της Νίκας σε αξία από 23,7% που ήταν τον Νοέμβριο του 2019 υποχώρησε τον Ιούνιο στο 20,1%. Στο σύνολο της αγοράς το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις της Νίκας σε όγκο αυξήθηκαν κατά 5,8% και 12,6% σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν.

Στο 28% από 32,4% “έπεσε” το μερίδιο της Υφαντής, και στο 18,1% από 19,4% των pl. Αντίστοιχη εικόνα και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, όπου το μερίδιο της Νίκας υποχώρησε τον Ιούνιο στο 21,2% από 25,3% που ήταν τον Νοέμβριο και της Υφαντής στο 23,4% από 26%.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στις πωλήσεις της Creta Farms εντός των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, από τα στοιχεία από την εταιρεία μέτρησης της κατανάλωσης IRI προκύπτει πως ανακτά το χαμένο έδαφος. Από τον Νοέμβριο, όπου το μερίδιό της είχε υποχωρήσει στο 4,8% σε αξία και 3,8% σε όγκο, τον Ιούνιο αυτό υπερτριπλασιάστηκε φθάνοντας στο 15,8% σε αξία και 13,3% σε όγκο. Πριν από την κατάρρευσή της, τον Ιούνιο του 2019 το μερίδιό της σε όγκο ήταν στο 21,2% και σε αξία στο 24,9%.