Συνέχεια στη δίκη για τον θάνατο της μικρής Μελίνας Παρασκάκη

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την υπόθεση της 4χρονης η οποία είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στην οποία είχε υποβληθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου με τις καταθέσεις των γονέων της 4χρονης, ωστόσο είχε διακοπεί για τις 30 Οκτωβρίου.

Μιλώντας πριν την έναρξη της δίκης, ο πατέρας της Μελίνας ανέφερε ξανά ότι εδώ και πέντε χρόνια οι οικογένεια ψάχνει τη δικαίωση, κάνοντας λόγο για καθυστερημένη αντιμετώπιση του περιστατικού, κόντρα στο πρωτόκολλο.

Στην κατάθεσή του ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά τι συνέβη εκείνη τη μέρα, λέγοντας: «Αν ήξερα ότι η συγκεκριμένη αναισθησιολόγος θα αναλάμβανε το παιδί μου, μετά από αυτά που άκουσα ότι έκανε χρήση πεθιδινης δεν θα το πήγαινα σε αυτή. Δυστυχώς δεν μπορώ να το αποδείξω ότι έχει σχέση με αυτήν την κατάσταση».

Ο Μανόλης Παρασκάκης έξω από τα Δικαστήρια Ηρακλείου

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου κάθεται η αναισθησιολόγος η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη μετά από χειρουργική επέμβαση για κρεατάκια.

Το παιδί είχε εισαχθεί για επέμβαση ρουτίνας (κρεατάκια) τον Δεκέμβριο του 2015, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ωστόσο στη διαδικασία της ανάνηψης παρουσίασε βρογχοσπασμό, πιθανώς από αλλεργική αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο.

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης και τη μεταφορά της στη ΜΕΘ Παίδων, η 4χρονη κατέληξε τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου.

Η αναισθησιολόγος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό έπειτα από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο της καταλόγιζε βαριά ιατρική αμέλεια, κάνοντας λόγο για «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία».

Η Εισαγγελική Αρχή κάνει λόγο για ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων και όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις, όπως συστήνεται.

Στο Πειθαρχικό της ΔΥΠΕ Κρήτης τής καταλογίστηκε «πιθανή ιατρική αμέλεια» και της επιβλήθηκαν οι παραπάνω ποινές, ενώ χρηματική ποινή επιβλήθηκε και στη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου, Ρεγγίνα Ρουχωτά, η οποία την επίμαχη ημέρα βρισκόταν σε άδεια και έσπευσε λόγω του επείγοντος περιστατικού στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να προλάβει να το διαχειριστεί από την αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, είχε επιβάλλει στην αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη, εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, χρηματική ποινή που αντιστοιχεί σε μισθούς περίπου 6 μηνών και διετή στέρηση εργασιακής εξέλιξης.