Σε χαμηλό 5 μηνών έκλεισε το πετρέλαιο – “Βουτιά” 11% τον Οκτώβριο για το αμερικανικό αργό

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή, εν μέσω φόβων ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου την κατανάλωση του καυσίμου.

“Η κατρακύλα των πετρελαϊκών τιμών τον τρέχοντα μήνα οφείλεται στις ανησυχίες για την εξέλιξη της ζήτησης που έχουν τροφοδοτήσει οι νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί που θέτουν σε ισχύ οι χώρες της Ευρώπης”, σημειώνει ο Manish Raj, διευθυντής της Velandera Energy, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή εντείνει τους φόβους ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα περισσότερο από ό,τι ήλπιζαν οι επενδυτές.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 38 σεντς ή σχεδόν 1,1% και έκλεισε στα 35,79 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τη μηνιαία πτώση του στο 11%. Το κλείσιμο της Παρασκευής είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί το αμερικανικό αργό από την 1η Ιουνίου και μετά.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο τύπου brent, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου που έληξε σήμερα, υποχώρησε κατά 19 σεντς ή 0,5% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 37,46 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 29 Μαΐου. Σε διάστημα μήνα, το brent σημείωσε απώλειες της τάξης του 8,5%. Λίγο υψηλότερες ήταν οι απώλειες για το brent παράδοσης Ιανουαρίου, που αποτελεί πλέον το τρέχον συμβόλαιο, καθώς “έχασε” 32 σεντς ή 0,8% και έκλεισε στα 37,94 δολάρια το βαρέλι.

Πλέον, τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στην συνάντηση του OPEC και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία, που αποτελούν το σχήμα OPEC+, στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αποφασίσουν για την πορεία που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο OPEC+ θα επανεξετάσει την απόφασή του να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από μερικούς μήνες, οπότε οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν την παραγωγή τους προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.