Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ και Μπάιντεν, οι γηραιότεροι υποψήφιοι πρόεδροι στην αμερικανική ιστορία

Στα 70 του χρόνια, τον Ιανουάριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος που ορκίζεται στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου θα καταρρίψει αυτό το ρεκόρ: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία θα κλείσει τα 78 χρόνια του πριν από την τελετή ορκωμοσίας, στις 20 Ιανουαρίου, και θα είναι 81 στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2024.

Ο Τραμπ έκλεψε τον τίτλο του γηραιότερου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος το 1981 που ορκίστηκε ήταν σχεδόν 70.

Πριν από τον Ρίγκαν, ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν 140 χρόνια νωρίτερα, ο πρόεδρος Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο οποίος όταν εξελέγη το 1840 ήταν 67.

Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία ως o πρόεδρος με την μικρότερη σε διάρκεια θητεία όταν πέθανε από λοίμωξη των πνευμόνων κατά την 32η ημέρα του στην προεδρία.

Οι Τραμπ και Μπάιντεν έχουν, αν μη τι άλλο, ως κοινό το ότι είναι οι γηραιότεροι υποψήφιοι πρόεδροι.

Οι Ρεπουμπλικανοί Μπομπ Ντόουλ και Τζον Μακέιν ήταν περίπου 70 όταν ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις προεδρικές.

Ο Μακέιν τελικώς έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν μόλις 47 ετών όταν έγινε πρόεδρος.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς θα είχε καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ αν είχε κερδίσει στις προκριματικές των Δημοκρατικών και τελικώς γινόταν πρόεδρος.

Ο Σάντερς έγινε 79 τον Σεπτέμβριο.