Ε.Ε: Προτεραιότητα η επέκταση της χρήσης των rapid tests

Υπέρ της επιβολής lockdown σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, κατά τη χθεσινή Τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. με αντικείμενο την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico Europe, η κ. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη λήψης έγκαιρων μέτρων και είπε ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί αποφάσεις νωρίτερα, κάτι που δεν συνέβη, όπως παρατήρησε, λόγω της κόπωσης των πολιτών με τις πολιτικές καραντίνας.

Για «σφοδρή κρίση» που «δοκιμάζει όλους τους πολίτες της Ευρώπης» μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Οι αριθμοί [των κρουσμάτων] αυξάνονται παντού στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση». Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECDC, που δημοσιεύθηκαν χθες, ο μ.ο. των κρουσμάτων σε βάθος 14 ημερών σε 31 ευρωπαϊκές χώρες (Ε.Ε., ΕΟΧ και Ηνωμένο Βασίλειο) ήταν 360 ανά 100.000 (οτιδήποτε άνω των 60 θεωρείται υψηλό ποσοστό).

Ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι οι ηγέτες εστίασαν στον συντονισμό και στην ταχεία επέκταση της χρήσης των rapid tests, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. και να μη διαταραχθεί εκ νέου, όπως την άνοιξη, η λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Εθεσε ως επόμενους στόχους την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφορετικών εθνικών εφαρμογών ιχνηλάτησης κρουσμάτων και την ανάπτυξη ενός κοινού, πανευρωπαϊκού εγγράφου PLF για τους ταξιδιώτες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συζήτησαν επίσης τις προκλήσεις που θα προκύψουν αφού εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό – μεταξύ άλλων την ανάγκη ταχύτατης αύξησης της παραγωγικής ικανότητας των μονάδων που θα το κατασκευάσουν, τα ζητήματα που συνδέονται με την αποθήκευση των δόσεων αλλά και την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις συνέπειές του.

Η Τηλεδιάσκεψη Κορυφής ήταν η πρώτη με θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού μετά την επιθετική επάνοδο της πανδημίας στην Ευρώπη. Ελαβε χώρα την ημέρα αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία επιστρέφει σε καθεστώς lockdown (με την εξαίρεση των σχολείων), τουλάχιστον έως την 1η Δεκεμβρίου, και η Αγκελα Μέρκελ επέβαλε νέα –λιγότερο αυστηρά– περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (15-16 Οκτωβρίου), η κ. Μέρκελ είχε προτείνει να διεξάγονται τακτικές τηλεδιασκέψεις με θέμα τον κορωνοϊό μεταξύ των ηγετών, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές και να συντονίζουν τα μέτρα που λαμβάνουν.

Σε κοινή δήλωσή τους που δημοσιεύθηκε στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες εξέφρασαν το σοκ και τη θλίψη τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. «Καταδικάζουμε όσο το δυνατόν πιο σθεναρά τις επιθέσεις αυτές, που αποτελούν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες», σημειώνεται στη δήλωση.

«Στεκόμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι στην αλληλεγγύη μας με τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχιζόμενο αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Καλούμε τους ηγέτες ανά τον κόσμο να εργαστούν υπέρ του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων και των θρησκειών αντί του διχασμού».

Την αλληλεγγύη της προς τον γαλλικό λαό και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, εξέφρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Με ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στον θρησκευτικό φανατισμό και στη μισαλλοδοξία».