Χρηματιστήριο: Ο 3ος χειρότερος μήνας του 2020 ο Οκτώβριος

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Από σαράντα κύματα πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών για να καταφέρει στο τέλος να γύρει την πλάστιγγα προς τα θετικά εδάφη, εντούτοις ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε με σημαντικές απώλειες που έφτασαν το 8,8%, καταγράφοντας τον τρίτο χειρότερο μήνα του έτους και διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του 2020 στο 37,9%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 569,50 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 550,11 μονάδων (-2,62%) και 571,89 μονάδων (+1,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 59,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Ο 3ος χειρότερος μήνας του 2020 ο Οκτώβριος

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,49%, στις 1.329,42 μονάδες, ενώ στο +0,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 860,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 236,10 μονάδες

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,99% ενώ σε επίπεδο μήνα η πτώση έφτασε το 8,8%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 7,90% (-11% τον Οκτώβριο), ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 14,02% (-22% τον Οκτώβριο).

Ο τρίτος χειρότερος μήνας του 2020 ολοκληρώθηκε σήμερα, με το Χρηματιστήριο να καταφέρνει μεν να αντιδράσει από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 550 μονάδων, αλλά ουδόλως να καταφέρνει να αλλάξει το άκρως αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Και πως άλλωστε να μπορεί την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με μέτρα αυστηρών περιορισμών να ανακοινώνονται εκ νέου τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός.

Η χρονιά οδεύει προς την τρίτη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 30 ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τρεις παράγοντες με διαρκή εντεινόμενη αρνητική επίδραση: α) Κορωναίος β) Γεωπολιτικά γ) Τραπεζικός κλάδος, στοιχειοθετεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Την εβδομάδα που πέρασε οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και τα κρούσματα ρεκόρ του κορονοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη ώθησαν τις τιμές στα επίπεδα του Μαρτίου, σε μια κίνηση που είχε μαζικότητα και ένταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ ξεκόλλησε από τους μέσους ημερήσιους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ με το ενδιαφέρον να μην συγκεντρώνεται πλέον στον τραπεζικό κλάδο από πλευράς συναλλαγών αλλά σε μετοχές όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και άλλων μη χρηματοοικονομικών εταιριών. Ο τραπεζικός κλάδος εκ νέου μπαίνει σε αναμονή ενόψει της απόφασης του SSM για την πληρωμή των τόκων που αφορούν τα CoCos της τράπεζας Πειραιώς με την αγορά να προεξοφλεί με την στάση της την ενεργοποίηση της ρήτρας μη πληρωμής των δύο κουπονιών και την συνακόλουθη έκδοση μετοχών υπέρ του ΤΧΣ. Η ετυμηγορία του SSM αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει καθολικό αντίκτυπο στον κλάδο.

Όπως και το Μάρτιο έτσι και τώρα διαμορφώνονται ικανοποιητικά επίπεδα για τοποθετήσεις σε μετοχές που έδειξαν αντοχές στα μέτρα περιορισμού που επικράτησαν κυρίως στο β’ τρίμηνο. Με δεδομένο ότι δεν απέχουμε χρονικά σημαντικά από την κυκλοφορία ενός εμβολίου, θα είχε νόημα η εξέταση των εταιριών που το αντικείμενο δραστηριότητας είχε ανελαστική συμπεριφορά και έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή δομή. Ενδεικτικά οι Τιταν, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΔΕΗ έχουν διορθώσει από τα φετινά υψηλά τους και η προοπτική τους δείχνει ικανή να καλύψει γρήγορα τις όποιες απώλειες ή την επιβράδυνση στην δραστηριότητα τους.

Για τους έχοντες πιο βραχυπρόθεσμη οπτική στις τοποθετήσεις τους η συγκυρία ενδέχεται να επιφυλάσσει αυξημένο βαθμό δυσκολίας καθώς όλα τα βασικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η Αγορά έχει δείξει μεγαλύτερη διάθεση να πουλήσει το αρνητικό νέο παρά να αγοράσει την καλή είδηση.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε από βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες ζώνες. Η πίεση εκτονώθηκε προσωρινά την Παρασκευή καθώς τα διαγράμματα των κυριότερων τίτλων της αγοράς βρέθηκαν σε επίπεδα σφοδρής υποτίμησης ανάλογα με αυτά του Απριλίου. Η εμφάνιση των αντανακλαστικών της Αγοράς ήταν σε ένα σημείο αναμενόμενη, η συνέχεια όμως παραμένει εξαιρετικά δύσκολη αφού στην πτώση της περασμένης Πέμπτης η αγορά κινήθηκε με αυξημένο τζίρο γεγονός που θα δυσκολέψει την άνοδο του Γενικού Δείκτη έως τις 592 μονάδες οι οποίες πλέον έχουν τα χαρακτήρα αντίστασης.

Ως προς την ενεργοποίηση του τζίρου η Παρασκευή παρά το θετικό πρόσημο δεν έπεισε εκτός αν υπάρξει δεύτερος χρόνος ανόδου στην συνεδρίαση της Δευτέρας που θα έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της συναλλακτικής δυναμικής. Το μοτίβο πάντως θέλει την αγορά να μην αποχωρίζεται εύκολα την περιοχή των τοπικών χαμηλών πριν κάνει κάποια αξιόλογη συσσώρευση και εκτονώσει τις όποιες πιέσεις, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης κράτησε έως το τέλος το +4,06%, με τον Titan να κλείνει κατά 3,08% υψηλότερα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% σε ΟΤΕ, Λάμδα, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Φουρλής και ΟΛΠ, ενώ στον αντίποδα, οι απώλειες σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank ξεπέρασαν το 1%. Η πτώση σε Aegean και Jumbo έφτασαν το 2,04%.