Wall: Η ευφορία για την ανάκαμψη του ΑΕΠ “νίκησε” την ανησυχία για τον κορονοϊό

Η ευφορία για την εντυπωσιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ΄τρίμηνο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, “κέρδισε” στα σημεία στη συνεδρίαση της Πέμπτης την ανησυχία των επενδυτών για την εξάπλωση του κορονοϊού και την επιβολή νέων lockdown ανά τον πλανήτη, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street να ξεπερνούν το αρχικά πτωτικό κλίμα και να κλίνουν με εμφατικά θετικό πρόσημο.

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών ενισχύθηκαν ισχυρά, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου τους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 139,62 ή 0,53%, στις 26.659,57 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει άνοδο 38,27 μονάδων ή 1,17%, στις 3.309,30 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 180,72 μονάδων ή 1,64%, στις 11.185,59 μονάδες.

Οι μετοχές των Amazon και Apple ενισχύθηκαν κατά άνω του 2% και του 4%, αντίστοιχα. Εκείνη της Alphabet σημείωνε κέρδη περί το 4%, ενώ η μετοχή της Facebook σημείωσε άλμα περί το 5%. Τέσσερις εκ των 11 κλάδων του S&P 500 σημείωσαν κέρδη άνω του 2%, με τον τεχνολογικό και εκείνον των υπηρεσιών επικοινωνίας να ηγούνται των κερδών. Άλμα 5% σημείωσε και η μετοχή της Netflix, μετά την ανακοίνωση ότι αυξάνει τις τιμές για τους συνδρομητές της στις ΗΠΑ.

Περισσότερες από 260 εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα τριμήνου, με το 85% να ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τη Refinitiv. Πολλές εταιρείες, ωστόσο, βλέπουν τις μετοχές τους να σημειώνουν πτώση παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά τους.

Ο Bob Doll, στέλεχος εκπόνησης στρατηγικής στη Nuveen, ανέφερε εξάλλου ότι η αδυναμία των καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων α΄εξαμήνου να ενισχύσουν την αγορά αποτελεί “καμπανάκι” και λόγο ανησυχίας.

“Με ανησυχεί ότι πολλές εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων, οι μετοχές τους εκτινάσσονται και μετά η άνοδος εξαερώνεται. Υπερβολικά πολλές μετοχές υποχωρούν επί θετικών κατά τα άλλα εταιρικών αποτελεσμάτων. Η αγορά χρειάζεται ένα διάλειμμα”, τόνισε.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 19 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Apple, Chevron και Walt Disney, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, UnitedHealth και Johnson & Johnson.

Μάκρο

Το κλίμα βελτίωσαν ελαφρώς σήμερα τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου το οποίο αυξήθηκε με ρυθμό -ρεκόρ. Μετά το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία της, η αμερικανική οικονομία “έτρεξε” με ρυθμό 33,1%, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Στο μεταξύ, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στην εβδομάδα που έληξε στις 24 Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν σε 751.000 από 791.000 που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα που καταγράφεται πτώση.