“Καμπανάκι” Μέρκελ στην τηλεδιάσκεψη των 27: Καθυστερήσαμε – Εδώ και τώρα σκληρά μέτρα κατά της πανδημίας: Καθυστερήσαμε – Εδώ και τώρα σκληρά μέτρα κατά της πανδημίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χτύπησε ισχυρό “καμπανάκι” στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας κριτική (και αυτοκριτική) για το γεγονός ότι το μπλοκ δεν έλαβε νωρίτερα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

“Αποτύχαμε όλοι μας να επέμβουμε όσο γρήγορα χρειαζόταν για να ελέγξουμε την πανδημία”, είπε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Η πολιτική πραγματικότητα μάς σταμάτησε από το να επιβάλουμε περιορισμούς νωρίτερα και πρέπει να λάβουμε μαθήματα από την τωρινή κατάσταση για να δρούμε ταχύτερα στο μέλλον, ανέφερε η Γερμανίδα πολιτικός, όπως ανάφεραν αξιωματούχοι με γνώση των σχολίων της στο Bloomberg, επιθυμόντας παράλληλα να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Άνω των 210.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις χώρες μέλη της ΕΕ από την έναρξη της πανδημίας, ενώ 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό, με πολλές χώρες να καταφεύγουν τις τελευταίες ημέρες σε νέα σκληρά μέτρα περιορισμών για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, εισέρχεται από τη Δευτέρα σε μερικό shutdown, ενώ η Γαλλία μπαίνει σε πανεθνικό lockdown από την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου των νέων περιορισμών, η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να μειωθεί έως και κατά 15%.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε επίσης στην τηλεδιάσκεψη, λίγες ώρες μετά τη δεύτερη τρομοκρατική δολοφονική επίθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία μέσα σε δύο εβδομάδες.

Εξήγησε στους υπόλοιπους ηγέτες ότι η νομοθεσία που εισηγείται για την αντιμετώπιση του φονταμενταλισμού και του κατακερματισμού της κοινωνίας σε εθνοθρησκευτικές κοινότητες προηγήθηκε των επιθέσεων και διαστρεβλώνεται ως προς το περιεχόμενό της από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει στοιχεία “σύγκρουσης πολιτισμών” και αποτελεί ευθεία απειλή για την Ευρώπη.