ΠΑΤΡΑ: Η Κοινο_Τοπία έκανε επίσκεψη – γνωριμία στο Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων

H Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Tοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιεί για τη προσέγγιση της τοπικής ιστορίας οργανώνει επισκέψεις γνωριμίας σε χώρους που σηματοδοτούν πτυχές μνήμης για την Πάτρα.
Μια τέτοια επίσκεψη-γνωριμία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 στο καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων κάτω από την ομώνυμη πλατεία.
Για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν πρέπει να κάνουν κράτηση θέσης στο 2610.622250 τις ώρες γραμματείας Δε-Τρ-Τε 11-2μμ και Πε-Πα 7-9μμ και στο 2610.277171 τις υπόλοιπες ώρες. Λόγω περιορισμένου αριθμού θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα ακολουθηθούν οι κανόνες προστασίας από covid-19 όπως ορίζει ο ΕΟΔΥ.
Η γνωριμία-ξενάγηση θα γίνει από τον Συντηρητή Έργων Τέχνης, Μουσειολόγο και συγγραφέα, Ξενοφώντα Παπαευθυμίου υποστηρικτή και εθελοντή της οργάνωσης.
Η Δευτέρα 28 Οκτωβρίου του 1940 έχει χαραχτεί και στις μνήμες των Πατρινών καθώς η πόλη αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους της ιταλικής αεροπορίας η οποία άρχισε το βομβαρδισμό της στις 9 και 45΄, με τις κατά κύματα επιδρομές της 116ης ομάδας των «Πελαργών» του 277ου Σμήνους, υπό την αρχηγία του σμήναρχου Κάρλο Ρίνα. Ο βομβαρδισμός διήρκησε μέχρι τις μεσημβρινές ώρες σκορπώντας τον πανικό και το θάνατο στους απροετοίμαστους και ανυποψίαστους κατοίκους.
Στόχος των Ιταλών ήταν να πληγούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις και να παρεμποδιστεί η μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού μέσω της Αιτωλοακαρνανίας προς την Ήπειρο.
Οι βόμβες έπεσαν, εκτός από τη λιμενική ζώνη, και σε περιοχές στο κέντρο της πόλης, στην τριών Ναυάρχων, στη λεωφόρο Γούναρη -στη συμβολή της με την οδό Κορίνθου ήταν η έδρα της 3η Μεραρχίας, στο σημείο όπου σήμερα το κτίριο του ΙΚΑ- και στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου, σκορπώντας το θάνατο στους πολίτες που είχαν βγει στους δρόμους εκλαμβάνοντας αρχικά τα αεροπλάνα για συμμαχικά και αφήνοντας πολλά ερείπια και καταστροφές.
Πρόχειρες εκτιμήσεις της εποχής αναφέρουν 100 νεκρούς και 500 τραυματίες, αλλά όπως αναφέρει ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης στον τρίτο τόμο της Πολιτικής Ιστορίας της Πάτρας, ο αριθμός των θυμάτων υπολογίστηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια στους 193, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ στο φύλλο της στις 28/10/1945, από τους οποίους 125 ήταν άνδρες, 43 γυναίκες και 25 παιδιά, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία φτάνουν τον αριθμό των νεκρών στους 211.
Ο Ξενοφών Αργ. Παπαευθυμίου γεννήθηκε το 1962 στην Πάτρα. Σπούδασε στη Φλωρε ντία, στην Universita Internazionale dell’ Arte, απ’ όπου πήρε δίπλωμα στη Συντήρηση Έργων Τέχνης και στη Μουσειολογία, με ειδίκευση στην Οπτική Επικοινωνία του Έργου Τέχνης.
Από το 1988 έχει εργαστεί σαν συμβασιούχος στην 2η Εφορεία Νεότερων Μνημείων, ενώ από το 1990 εργάζεται ιδιωτικά διατηρώντας εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης.
Έχει εργαστεί σε έργα πολιτιστικής διαχείρισης, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης, έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία τεκμηρίωσης με ανάλογη θεματολογία, ενώ με τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του ιστορικής και αρχειακής τεκμηρίωσης με τίτλο «Εδέχθημεν αεροπορικήν επιδρομήν». Ασχολείται με την έρευνα και τεκμηρίωσης της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του βιομηχανικής και τεχνολογικού πολιτισμού της Πάτρας.
Έχει παρουσιάσει φωτογραφική δουλειά του σε δύο ατομικές και αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος του T.I.C.C.I.H. (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς), μέλος της Επιτροπής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Πατρέων και του Δ.Σ. της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών.