Καμία χώρα στην ΕΕ, με εξαίρεση ίσως την Πολωνία, δεν θα εξέλεγε ξανά τον Τραμπ

Αν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν υποψήφιος σε εκλογές στην Ευρώπη δεν θα είχε σχεδόν καμία πιθανότητα να επανεκλεγεί και θα λάμβανε μόνον περίπου το 17% των ψήφων, δείχνει έρευνα Γερμανών ερευνητών τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα λάμβανε ποσοστό περίπου 45%, σύμφωνα με την έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann Stiftung.

Επίσης περίπου το 38% των πολιτών της ΕΕ που ρωτήθηκε δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δύο υποψηφίους των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αν ψήφιζε φέτος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ενώ η Πολωνία είναι η μόνη χώρα στην οποία ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λαμβάνει 38%, σε σύγκριση με ένα 30% που συγκεντρώνει ο Δημοκρατικός αντίπαλός του.

Οι Πολωνοί επιθυμούν μια στενή σχέση με τις ΗΠΑ για ιστορικούς λόγους, σύμφωνα με την Ίζαμπελ Χόφμαν, η οποία συνέταξε την έκθεση με τα πορίσματα της έρευνας. Περίπου το 77% των Πολωνών δήλωσε ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ λειτουργεί καλά.

Αντιθέτως, το 51% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν κατά την έρευνα αυτή στην Ευρώπη πιστεύει ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται κατά πολύ της Κίνας ως ένας σημαντικός εταίρος, σύμφωνα με την άποψη των ερωτηθέντων.

“Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Τραμπ έχουν αφήσει το σημάδι τους στους πολίτες της ΕΕ. Αυτοί αναγνωρίζουν τη σημασία της διατλαντικής σχέσης, αλλά είναι ευθείς στην αποτίμησή τους όσον αφορά αυτά που τη στηρίζουν”, σημείωσε η Χόφμαν.

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα 13.808 ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ τον Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ