Επίθεση στη Νίκαια: Ο δράστης έφτασε στην Ευρώπη τέλη Σεπτέμβρη από τη Λαμπεντούζα

Ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι σήμερα τρεις ανθρώπους στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, είναι ένας Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με μια “πηγή προσκείμενη στην υπόθεση”, ονομάζεται Μπραχίμ Αουσάουι.

Έφθασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Λαμπεντούζα όπου τέθηκε σε καραντίνα από τις ιταλικές αρχές, προτού κληθεί να εγκαταλείψει την ιταλική επικράτεια και αφεθεί ελεύθερος, συμπληρώνεται.

Βρισκόταν στη Γαλλία από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”. Έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Τα θύματα

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το κεφάλι μέσα στην εκκλησία.

Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Μακρόν: Η Γαλλία δέχεται επίθεση

“Η Γαλλία δέχεται επίθεση” δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από τη Νίκαια όπου μετέβη μετά το μακελειό με δράστη έναν 25χρονο ακραίο ισλαμιστή. Η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής μετά τις τρεις επιθέσεις σήμερα, ενώ συνεδρίασε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος Μακρόν από τη Νίκαια, ανακοίνωσε την ενίσχυση της αστυνομικής προστασίας σε χώρους λατρείας και σχολείων.

“Θα αναπτυχθούν από τρεις χιλιάδες στρατιώτες που είναι σήμερα, συνολικά επτά χιλιάδες στρατιώτες της επίλεκτης δύναμης “Sentinel” για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή”, τόνισε ο Μακρόν.

Δύο ώρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό τριών ανθρώπων στη Νίκαια -εκ των οποίων οι δύο είναι γυναίκες- σήμανε συναγερμός και στην πόλη Αβινιόν της Γαλλίας μ΄έναν άνδρα να φωνάζει “Αλλάχου Ακμπάρ” (Ο θεός είναι μεγάλος) και να επιτίθεται με μαχαίρι στους περαστικούς. Ο ίδιος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

“Μήνυμα ειρήνης” στέλνει ο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έστειλε σήμερα ένα “μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο”, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι “η χώρα της ανοχής” και όχι “της περιφρόνησης ή της απόρριψης”.

“Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών στο γαλλικό κοινοβούλιο.

“Φτάνει πια”, λέει ο δήμαρχος της Γαλλίας

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία θα ηχήσουν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε στο Twitter “τρομοκρατική” την επίθεση.

Ο δράστης φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ” (“Ο Θεός είναι ο Ύψιστος”) ακόμη και μετά τη σύλληψή του, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

“Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός”, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους.

“Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό”, σχολίασε.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Ο δράστης της δολοφονίας του Πατί, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή επειδή είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Μετά την δολοφονία του Πατί, Γάλλοι αξιωματούχοι, υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες, εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το δικαίωμα παρουσίασης των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ και οι εικόνες αυτές έχουν ευρέως παρουσιαστεί σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον νεκρό καθηγητή.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου με κάποιες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.

Το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και συγκεκριμένα κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου.

Ένα φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

Ο οδηγός του φορτηγού ψυγείου, Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, έπεσε αργότερα νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αμερικανοί πολίτες, ενώ την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.