Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας ζητεί μεγαλύτερες ποινές για το “διευθυντήριο”

Του Παναγιώτη Στάθη

Μεγαλύτερες ποινές από αυτές που επιβλήθηκαν, δηλαδή έως 15 χρόνια κάθειρξη, ζητεί ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλος, που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, για τους καταδικασμένους ως μέλη του αποκαλούμενου “διευθυντήριου”.

Η έφεση που άσκησε ο εισαγγελικός λειτουργός αφορά τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση (δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο) και σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει ότι:

“Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κ.λπ.) αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν τον “εκτελεστή”, ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν “αντικαταστά”.

Και για τον αλλιεργάτη

Η έφεση υπέρ του νόμου αφορά και τους καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ, για την οποία φέρεται να αποφαίνεται ότι το δικαστήριο “δεν στάθμισε ορθά τον βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών, ο οποίος ήταν ανθρωποκτόνος”. Δηλαδή:

“Το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά τον βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα σημειώνεται ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη Λαγό.

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Συνεπώς στην περίπτωση της διεύθυνσης εγκληματικής Οργάνωσης οι ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια, όπως και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Δεν δικαιολογείται έφεση

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες δεν ασκήθηκε έφεση στην υπόθεση των συνεργών της δολοφονίας Φύσσα αλλά και της επίθεσης σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, επειδή στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν μπορούσε βάση των στοιχείων να δικαιολογηθεί η έφεση.