“Εξαπλώνεται” και στην Wall Street ο κορονοϊός -απώλειες άνω του 2%

Διατηρούν μεγάλες απώλειες οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμιως αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Dow Jones χάνει 665 μονάδες ή 2,42% στις 26.797 μονάδες. Νωρίτερα βρέθηκε να χάνει περισσότερες από 800 μονάδες. Ο S&P 500, υποχωρεί κατά 82 μονάδες ή 2,44% στις 3.308 μονάδες. Οι δύο δείκτες κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,72% ή 312 μονάδων στις 11.118 μονάδες.

Τα ημερήσια κρούσματα στις ΗΠΑ αυξάνονταν κατά τον άνευ προηγουμένου μέσο όρο των 71.832 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins. Στο μεταξύ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει αυξηθεί τουλάχιστον 5% σε 36 πολιτείες. Η άνοδος των κρουσμάτων έχει ωθήσει κάποιες πολιτείες να επαναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα lockdown.

Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές που θα πλήττονταν περισσότερο από τα lockdowns ή από μια επιβράδυνση της οικονομίας. Στο -3% κινείται η μετοχή της Delta Airlines, ενώ 3% χάνει η Royal Carribean.

“Είναι κρίμα, επειδή εάν υπήρχε πακέτο τόνωσης της οικονομίας, τώρα θα εστιάζαμε στα εταιρικά κέρδη που είναι πάρα πολύ καλά”, σχολιάζει ο Jim Cramer του CNBC.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να πληρώσει στην Eli Lilly 375 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή 300.000 δόσεων του πειραματικού φαρμάκου αντισωμάτων για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Αναζητώντας ασφάλεια, οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα: η απόδοση του 10ετούς του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε στο 0,75%.

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Microsoft ανακοίνωσε χθες αύξηση κερδών κι εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς και τα τρία βασικά της τμήματα αναπτύχθηκαν με ισχυρό ρυθμό εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες cloud και προσωπικούς υπολογιστές που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Η μετοχή της General Electric κάνει άλμα 10%, χάρη στα προσαρμοσμένα κέρδη-έκπληξη του τρίτου τριμήνου και τις θετικές ταμειακές ροές που ανακοίνωσε ο βιομηχανικό όμιλος.

Η αδύναμη ταξιδιωτική δαπάνη συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τη δραστηριότητα της Mastercard, με την εταιρεία να εμφανίζει μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των εσόδων και των κερδών στο τρίτο τρίμηνο.

Η First Solar ανακοίνωσε επίσης μεγέθη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και βλέπει τη μετοχή της να εκτινάσσεται 12%.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, η Boeing ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε χιλιάδες επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας έως το τέλος του επόμενου έτους καθώς προσπαθεί να μειώσει τα κόστη λόγω πανδημίας.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των Facebook, Alphabet και Twitter καθώς οι CEOs τους καταθέτουν ενώπιον της Γερουσίας.

πηγη capital.gr