Κορονοϊός: Συμφωνία ΗΠΑ – Eli Lilly ύψους $375 εκατ. για την παροχή του πειραματικού φαρμάκου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει στην Eli Lilly 375 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή 300.000 δόσεων του πειραματικού φαρμάκου αντισωμάτων για τη θεραπεία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Η συμφωνία παρέχει επίσης την επιλογή για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αγοράσει 650.000 επιπλέον δόσεις έως τις 30 Ιουνίου, ανέφερε η εταιρεία.

“Η Eli Lilly έχει αξιοποιήσει τη βαθιά επιστημονική μας ικανότητα για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας και είμαστε περήφανοι για τις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε πιθανά φάρμακα για την καταπολέμηση της COVID-19”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, David Ricks.

Τον Οκτώβριο, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα στο FDA για έκτακτη έγκριση του φαρμάκου για άτομα με ήπια συμπτώματα της νόσου. Εάν χορηγηθεί εξουσιοδότηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί ότι οι ασθενείς δεν θα έχουν κανένα κόστος για το φάρμακο.

Η Lilly ανακοίνωσε ότι αναμένει παραγωγή 1 εκατομμυρίου δόσεων του φαρμάκου της έως το τέλος του 2020, με 100.000 δόσεις έτοιμες να αποσταλούν εντός ημερών κατόπιν έγκρισης.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι μια δοκιμή του φαρμάκου απέτυχε να δείξει οφέλη σε νοσηλευμένους ασθενείς. Η εταιρεία σημείωσε ωστόσο ότι είναι πεπεισμένη ότι το φάρμακο είναι χρήσιμο σε όσους βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της covid-19.

πηγη capital.gr