Τσιόδρας: Δεν χάνουμε την ελπίδα μας – Λαμβάνουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα

“Δεν χάνουμε την ελπίδα μας”. Με αυτήν την αποστροφή “απάντησε” ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στο εφιαλτικό ρεκόρ των 1.259 νέων κρουσμάτων της πανδημίας που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο κ. Τσιόδρας, που εμφανίστηκε και πάλι μετά από πολύ καιρό σήμερα στην επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και όλοι οι αρμόδιοι συνεχίζουν να παλεύουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού με μέτρα οριζόντιου τύπου που όμως επιτρέπουν να συνεχιστεί σε έναν βαθμό η κοινωνική ζωή.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, στόχος είναι να αποφευχθεί το ολικό lockdown, όμως πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτό καταλυτικό ρόλο θα παίξει η προσωπική στάση που θα κρατήσει ο καθένας από εμάς.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της διασποράς, εξέλιξη η οποία -όπως τόνισε- αυξάνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μόλις τώρα τελειώνει ο Οκτώβριος και έχουμε ακόμα μπροστά μας τον Νοέμβριο, έναν δύσκολο Δεκέμβριο και έναν ακόμη πιο δύσκολο Ιανουάριο.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι χειρότερο από το πρώτο, κάτι όμως που περιμέναμε, τονίζοντας ότι τώρα είναι “η ώρα της συνείδησης”. “Τα δικά μου λόγια δεν μετρούν τόσο, όσο η δική σας επιλογή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρα σημείωσε ότι σαφώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί παραβιάζουν τις ελευθερίες μας, αλλά εξήγησε ότι “δεν έχουμε άλλο τρόπο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Η μάσκα είναι απαραίτητη”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι θα βρεθεί εμβόλιο, “ίσως και πιο γρήγορα από όσο περιμένουμε”, αναφερόμενος ειδικότερα στα στοιχεία για το εμβόλιο της Οξφόρδης, που όπως είπε, είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτός “είναι ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε την επιδημία”, μαζί με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.