Τσελίκ: Η Ελλάδα επιδιώκει μαξιμαλιστικές θέσεις – Χρησιμοποιεί Navtex για πολιτική σύγκρουση


Πιθανώς στην Τουρκία φοβήθηκαν ότι η κόντρα με την Ελλάδα “ξεθωριάζει” και, μετά τη συνεδρίαση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, επιστρατεύτηκε ο εκπρόσωπός του, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος πήρε εντολή να επιτεθεί στην Ελλάδα, εν μέσω της ήδη τεταμένης κατάστασης με το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων ηγετών, ύστερα από τις ύβρεις προς τον Μακρόν, την έκκληση για εμπάργκο σε γαλλικά προϊόντα, αλλά και τη μήνυση στον Χέρτ Βίλντερς.

Η Ελλάδα “επιδιώκει μαξιμαλιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις, αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην γαλάζια πατρίδα μας”, είπε σε πάγια τουρκική τακτική ο Τσελίκ. Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα “χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση. Εμείς όμως είμαστε ευαίσθητοι και δεν κάνουμε ασκήσεις σε εθνικές εορτές. Το Oruç Reis πραγματοποιεί σεισμική έρευνα μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου. Η περιοχή απέχει 440 χλμ. από την Ελλάδα και 130 χλμ. από Τουρκία”.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις από καιρό σε καιρό. “Εάν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις”, ενώ τόνισε πως το γεγονός πως η χώρα μας θέλει να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή της Κρήτης, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων της Λιβύης!

Αναφορικά με τον Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι πολιτικές θέσεις που εξέφρασε ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων “δείχνουν μια νέα και πολύ θετική περίοδο για την υπόθεση της Κύπρου”, ενώ προσέθεσε ότι “η περίοδος των μηνυμάτων που έβλαψαν τους Τ/κ έχει τελειώσει. Το γεγονός ότι ο κ. Τατάρ υπογραμμίσει μια λύση η οποία βασίζεται στις πραγματικότητες δείχνει ότι ξεκινά μια νέα εποχή όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε

Για τους S400, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι οι δοκιμές συνεχίζονται και πως η χρήση του πυραυλικού αυτού συστήματος είναι υποχρέωση της Τουρκίας για την ασφάλειά της. Υποστήριξε ότι δεν είναι μια κατάσταση που είναι ασυμβίβαστη με την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι “από τότε που η εξωτερική πολιτική του Μακρόν ηττήθηκε η Γαλλία χρησιμοποιεί την γλώσσα της ακροδεξιάς Λε Πεν εναντίον του Προέδρου μας”. “Κατά καιρούς ο Μακρόν λέει ‘προειδοποίησα τον Ερντογάν’. Καμιά από αυτές τις φράσεις δεν είναι σωστές. Ποτέ δεν μπόρεσε ο Μακρόν να κάνει κάτι τέτοιο και δεν μπορεί. Δεν τίθεται θέμα να προειδοποιήσει τον Πρόεδρό μας. Ο κ. Μακρόν γράφει ένα σενάριο και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως προπαγάνδα”, ανέφερε

πηγη capital.gr