Τι πραγματικά συμβαίνει με τα ενοίκια της Βενέτης

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

Χθες Δευτέρα η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

Τα πέντε καταστήματα που θα κλείσουν, μέσα στις επόμενες ημέρες, βρίσκονται στον Άλιμο, στην Πλάκα, στο Περιστέρι, στον Ασπρόπυργο και στην Κηφισιά, και απασχολούν 65 άτομα προσωπικό, τα οποία θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας αφού η εταιρεία φαίνεται να μην μπορεί να τα απορροφήσει σε άλλα σημεία.

Η εταιρεία Βενέτης, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο κλείσιμο και άλλων σημείων το προσεχές διάστημα -ακόμη 20 καταστήματα το 2021 στην περίπτωση που συνεχισθεί η ίδια κατάσταση με την πανδημία-, επικαλείται δύο βασικούς λόγους που την οδήγησαν σε αυτή της την απόφαση.

Ο πρώτος είναι τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν κάποια καταστήματα λόγω της εξάπλωσης του Covid – 19. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, τα καταστήματα της στο κέντρο της Αθήνας καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση στο τζίρο που αγγίζει το 80%, στα Βόρεια Προάστια η πτώση κινείται στα επίπεδα του 20-35% και στα Δυτικά 50%.

Ο δεύτερος λόγος που επικαλείται η εταιρεία, για την απόφαση της να βάλει “λουκέτο” σε καταστήματα της, είναι “η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να έλθουν σε συνεννόηση με την εταιρεία για την εύλογη μείωση των μισθωμάτων”. Το δίκτυο της Βενέτης ελέγχεται κατά 45% από την ίδια, και κατά 55% από τους συνεργάτες franchisee, ωστόσο, όλες τα μισθωτήρια συμβόλαια συνάπτονται με την εταιρεία, η οποία στη συνέχεια επιμισθώνει στους συνεργάτες της στο ίδιο τίμημα, όπως ανέφερε στο capital.gr ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Από τα πέντε καταστήματα Βενέτη που θα βάλουν “λουκέτο” κάποια εξ αυτών είναι εταιρικά και κάποια λειτουργούν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising). Δηλαδή ο επιχειρηματίας επενδυτής, ο οποίος πριν από κάποια χρόνια επένδυσε τουλάχιστον 200.000 ευρώ για να ενταχθεί κάτω από την “ομπρέλα” του γνωστού brand αποφάσισε να κατεβάσει ρολά και να “κάψει” ένα σημαντικό κεφάλαιο. Αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη απόφαση είναι δύσκολη και γεννά εύλογα ευρωτήματα για το αν οι λόγοι της “λευκής πετσέτας” που πετάνε οι συγκεκριμένοι franchisees είναι μόνο το ύψος του ενοικίου και η κρίση. Το capital.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Βέβαια εκτός από τους “αδιάλλακτους” ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως τους χαρακτηρίζει ο κ. Μονεμβασιώτης, υπάρχει μεγάλη μερίδα που έχει δεχθεί να μειώσει τα μισθώματα σε καταστήματα της αλυσίδας που διοικεί. Ήδη η εταιρεία έχει πετύχει μείωση 40% στα ενοίκια για το 50% του δικτύου της, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία -σ.σ. η εταιρεία βλέπει ότι η κρίση θα διαρκέσει όλο το 2021-, ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Εκτός από την αλυσίδα Βενέτη, σύσσωμος ο κλάδος της οργανωμένης εστίασης όπως λέει στο capital.gr ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) κ. Γιάννης Λιάρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ελεύθερη διαπραγμάτευση ενοικίων με τους ιδιοκτήτες.

Αν και ο ίδιος σημειώνει πως “δεν μπορούμε να μιλάμε για μαζικά λουκέτα αυτή τη στιγμή”, επισημαίνει πως “το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί”. Για τον λόγο αυτό η ΕΠΟΕΣ έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό όπου ζητά να θεσπισθεί υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους 12 μήνες και να δοθεί πλήρης αναστολή καταβολής των μισθωμάτων στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα. Το θέμα από το πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα “χέρια” του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν να δουν τι θα γίνει, αν θα υπάρξει οριζόντια μείωση και αν θα καλύψει όλο τον κλάδο και όχι μόνο τον ΚΑΔ 5610, δηλαδή τα εστιατόρια, όπως έγινε το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.