Στους πωλητές εκ νέου η κυριαρχία στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Αυξάνονται οι πιέσεις αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται εκ νέου υπό την κυριαρχία των πωλητών, ενώ οι κινήσεις αποστροφής κινδύνου φέρνουν πλέον τον γενικό δείκτη αντιμέτωπο και με τις 590 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,41% στις 593,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.394,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,51% στις 250,50 μονάδες.

Στους πωλητές εκ νέου η κυριαρχία στο Χρηματιστήριο

Η αγορά δεν μπόρεσε να εκδηλώσει μια ισχυρή αντίδραση, ανάλογη της χθεσινής σφοδρής πτώσης, αλλά ούτε και να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχονται αρκετοί τίτλοι του, ώστε να μείνει σε επαφή με τις 600 μονάδες. Ο Οκτώβριος, αν και παραδοσιακά θετικός μήνας, αποδεικνύεται πολύ δύσκολος φέτος, σε μια χρονιά που οι συνθήκες έχουν ξεπεράσει κάθε εκτίμηση, ακόμη και των πιο απαισιόδοξων.

Οι απώλειες του έτους ξεπερνούν το 35% στον γενικό δείκτη και το 70% του τραπεζικού δείκτη, αλλά τίποτα δεν συγκινεί το “φρέσκο χρήμα” να ενσκήψει σε μια αγορά που οι αποτιμήσεις είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Και μπορεί οι αμερικανικές εκλογές να μην επιτρέπουν την ανάληψη ρίσκου για πολλούς ξένους, εντούτοις η εικόνα δεν ήταν διαφορετική το τελευταίο εξάμηνο.

Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, με τον δέκατο μήνα του έτους να ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας, πλέον οι προσδοκίες για ένα come back τουλάχιστον στα προ κορονοϊού επίπεδα είναι στο μηδέν. Το ΧΑ δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανάκαμψη των ξένων αγορών, οδεύοντας σε μία χρονιά τελείως διαφορετική από την εικόνα που έδωσε πέρσι.

Και εκτός από την άκρως αρνητική εικόνα της αγοράς, η απογοητευτική  κληρονομιά της πανδημίας στην οικονομία είναι το μεγάλο ζήτημα που έχει καθηλώσει και κάθε επενδυτική πρωτοβουλία. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει δεχτεί πρώτος το τσουνάμι των lockdown και των πρωτοφανών μέτρων και είναι και αυτός που θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος των επιλογών διαχείρισης. Έτσι σε μια τραπεζοκεντρική αγορά, όπως είναι το ΧΑ, ακόμη και οι φιλότιμες προσπάθειες άλλων κλάδων να διαφοροποιηθούν θετικά, δεν αποτυπώνονται ως θα έπρεπε στο ταμπλό.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 4,23%, με τον Ελλάκτωρ και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με πτώση 3,48% και 3,21% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Coca Cola, Λάμδα, Φουρλή και Motor Oil.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Eurobank και ΔΕΗ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά οι Σαράντης, ΟΛΠ, Jumbo, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια. Ο ΟΤΕ κερδίζει 1,76%, με τον Μυτιληναίο να είναι στο +2,19% και την ΕΥΔΑΠ στο +2,31%.