ΠΑΤΡΑ: Εργαστήρι εικαστικών και σκηνογραφίας

Μάστορες και μαθητάδες εν δράσει! Παιδιά και μεγάλα παιδιά, άντε το πολύ, πολύ σοβαροί και μετρημένοι ενήλικες που θέλουν να ανακαλύψουν ξανά την παιδικότητα μέσα απ’ την εικαστική δημιουργία, ενώνουν τις δυνάμεις τους στο εργαστήρι εικαστικών και σκηνογραφίας των Γραμμών Τέχνης.

 

Μέσα από τις εικαστικές τέχνες, επικεντρωνόμαστε στην επιστροφή της επαφής με τη φαντασία στους μεγάλους και στα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, όπως έχουν μελετηθεί από τους σημαντικούς θεωρητικούς Piaget και Vygotsky.

 

Χρώματα και υλικά, ζωντανεύουν στα πλαίσια του εργαστηρίου, τόσο σε εβδομαδιαία βάση, όσο και σε παραστάσεις-παραγωγές του θεάτρου μας κατά τη διάρκεια της σεζόν.

 

Στην πορεία αναλύονται στάδια καλλιτεχνικής ανάπτυξης σε συνάρτηση με τα στάδια εξέλιξης της αντίληψης των συμμετεχόντων σε τεχνικές, υλικά και γενικά σε ένα ευρύ φάσμα των εικαστικών τεχνών.  Γνωρίζουμε όρους όπως π.χ. ιχνογράφημα, ακουαρέλα, ακρυλικά, παστέλ, καθώς και τρισδιάστατες χειροτεχνίες με χαρτόνι, πηλό και γύψο κ.ο.κ.

 

Σώμα και κίνηση προσθέτουν στοιχεία στη διεκπεραίωση των εργασιών, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της παρουσίας του ατόμου στο χώρο, τόσο ως προσωπικότητα, όσο και ως μέλος ομάδας. Έτσι η διαδικασία γίνεται βιωματική και όχι απλά μαθησιακή!

 

Σχήματα, χρώματα και τα εξελικτικά τους στάδια, με αφορμή και πυξίδα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα! Μια άκρως ψυχαγωγική λειτουργία χαράς και κατανόησης δεξιοτήτων…!

 

Ενδεικτικό πρόγραμμα 2020-2021:

Εισαγωγή στο σχέδιο (Οκτώβρης), εισαγωγή στο χρώμα (Νοέμβρης), βασικά καλλιτεχνικά κινήματα (Δεκέμβρης), εισαγωγή στις κατασκευές (Γενάρης), γλυπτική (Φλεβάρης), κούκλα & μαριονέτα (Μάρτης), μοτίβο (Απρίλης), σκηνικά-κοστούμια (Μάης), παράσταση (Ιούνης).

Λόγω κανονισμών Covid-19 ο αριθμός συμμετοχών θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί τόσο σειρά προτεραιότητας, όσο και όλοι οι σχετικοί κανόνες ασφαλείας. Σας παρακαλούμε η προσέλευση μικρών και μεγάλων παιδιών να γίνεται με μάσκες!

Καθηγήτρια Εικαστικών: Άλκηστις Παναγιωτόπουλου

Εικαστικός, απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικό πρόγραμμα Ψυχολογίας πάνω στα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών και ασχολείται διαδραστικά με τις τέχνες της εικαστικής δημιουργίας, τόσο με παιδιά, όσο και με ενήλικες. Στην πρακτική της εστίασε στη δημιουργική απασχόληση, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγήτρια σχεδίου και εικαστικών σε όλες τις ηλικίες. Πλέον ζει και εργάζεται στην Πάτρα και οραματίζεται το ξεκίνημα ενός νέου, πολυσυλλεκτικού ως προς το ηλικιακό κι εμπειρικό φάσμα καλλιτεχνικού εργαστηρίου στο θέατρο «Γραμμές Τέχνης», με στόχο τη σύνδεση των εικαστικών και του θεάτρου, μέσα από βιοτεχνικές διαδικασίες.

 

Από Τετάρτη 4/11/2020 και κάθε Τετάρτη 16:30-18:00

στο θέατρο Γραμμές Τέχνης (Μαιζώνος 271)

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:     2611 81 12 81             6984 27 86 76             6937 34 17 17             email:                         grammestechnis@gmail.com