Κορωνοϊός – Βέλγιο: Μέχρι το Σαββατοκύριακο η απόφαση για εθνικό lockdown

Για το ενδεχόμενο ενός νέου εθνικού lockdown καλείται να αποφασίσει μέχρι το Σαββατοκύριακο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, σε μία περίοδο που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και οι κλίνες στα νοσοκομεία λιγοστεύουν.

Το Βέλγιο είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Στις 20 Οκτωβρίου τα κρούσματα έφτασαν σε ρεκόρ 18.000, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με τον υψηλότερο που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο κύμα την άνοιξη.

Ο ιολόγος Ιβ Βαν Λέτεμ, εκπρόσωπος του κέντρου αντιμετώπισης της Covid-19 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF χθες Δευτέρα το βράδυ ότι μια απόφαση για επιστροφή στο lockdown πρέπει να ληφθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

«Είναι απαραίτητο να αποφασιστεί μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, αν πρέπει να επιστρέψουμε σε πλήρες lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Βέλγιο ίσως καταφέρει «να περάσει» την κρίση χωρίς lockdown, όμως μόνο αν ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τεθεί υπό έλεγχο, υπογράμμισε. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τα πάντα για ένα lockdown, αν δεν υπάρξει βελτίωση ως το τέλος της εβδομάδας», επεσήμανε.

Κάθε οκτώ ημέρες διπλασιάζεται ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Βέλγιο διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες, και χθες ανερχόταν σε 809, με 5.260 ανθρώπους συνολικά να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού.

Το Βέλγιο δεν έχει ζητήσει από άλλες χώρες να δεχθούν ασθενείς με Covid-19 προκειμένου να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας του, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο Βαν Λετέμ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ότι οι 2.000 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας που διαθέτει το Βέλγιο ενδέχεται να γεμίσουν μέσα σε δύο εβδομάδες, αν συνεχιστεί η τρέχουσα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Στο Βέλγιο καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα 1.369 κρούσματα covid-19 ανά 100.000 κατοίκους. Με 10.810 θανάτους συνολικά, η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τον πληθυσμό της παγκοσμίως.