Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall μετά τη χθεσινή “βουτιά”

Με μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Τρίτη, μετά τη χθεσινή “ανώμαλη προσγείωση” εν μέσω φόβων για τον κίνδυνο νέας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της έξαρσης της πανδημίας, με τους επενδυτές σήμερα να εστιάζουν αφενός στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και αφετέρου στα εταιρικά αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές ειδήσεις, αλλά και στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στις ΗΠΑ.

Έτσι, ο Dow Jones καταγράφει οριακές απώλειες 25 μονάδων ή 0,09%, ο S&P 500 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,12%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq “κερδίζει” 0,53%.

Σημειώνεται ότι εχθές οι δείκτες έκλεισαν στο “βαθύ κόκκινο”, με τον Dow Jones να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εν μέσω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα στην αμερικανική οικονομία.

Με λιγότερο από μια εβδομάδα πάντως να απομένει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ο δείκτης των blue chips σε μηνιαία βάση καταγράφει οριακές απώλειες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 και ο Nasdaq κινούνται 1,1% και 1,7% υψηλότερα, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με νευρικότητα τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι μια πιθανή συμφωνία για ανακούφιση από τις επιπτώσεις του κορονοϊού θα μπορούσε να έρθει μέσα σε διάστημα εβδομάδων, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με το Κογκρέσο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί στις ΗΠΑ.

“Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να έχουμε κάτι τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Alyssah Farah σε συνέντευξή της στο Fox News, καθιστώντας εμφανή τη συνεχιζόμενη διαφωνία σχετικά με την πρόσθετη βοήθεια σε πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις και για την άμεση οικονομική βοήθεια σε ιδιώτες.

Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις εκλογές, παρόλο που πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα.

Εν τω μεταξύ, μικτή είναι η εικόνα που έρχεται από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματά τους για το τρίμηνο, όπως οι κολοσσοί 3M και Caterpillar. Η Caterpillar ανέφερε μια σημαντική πτώση κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η μετοχή να καταγράφει απώλειες άνω του 2%. Στον αντίποδα, η 3Μ δημοσίευση κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών.

Οι επενδυτές αντλούν ωστόσο κάποια στήριξη από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, οι οποίες σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του αναμενομένου, κλείνοντας ένα τρίμηνο σημαντικής διεύρυνσης – ρεκόρ στις δαπάνες των επιχειρήσεων και το σύνολο της οικονομίας, χάρη στη δημοσιονομική τόνωση που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι παραγγελίες εκτός του τομέα της άμυνας, εκτός του τομέα των αεροσκαφών, σημείωσαν άνοδο 1%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Αύγουστο έδειξαν αύξηση παραγγελιών κατά 2,1%, έναντι 1,9% που είχε εκτιμηθεί με βάση τα αρχικά στοιχεία.

πηγη capital.gr