Τουρκία: Η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο

advertisement

Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο υποχώρησε τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κόντρα στις προσδοκίες για σημαντική αύξησή του.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώνεται στις 8,03 λίρες ανά δολάριο στις 11.33 το πρωί, έχοντας χάσει φέτος το 25% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Στις 9,49 λίρες ανά ευρώ διαμορφώνεται η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% την περασμένη Πέμπτη λόγω της εξασθένισης της λίρας που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Σημειώνεται ότι η επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν, σε πολλά μέτωπα όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, που προκαλεί διεθνή επενδυτική αβεβαιότητα με υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας μέσω των διεθνών οίκων, η χειραγώγηση της νομισματικής πολιτικής μέσω της κεντρικής τράπεζας, αλλά και της οικονομίας ευρύτερα μέσω γαμπρού του του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στη γείτονα.

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr