Σε μεγάλη τραπεζική δοκιμασία το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Σταθερά πέριξ των 600 μονάδων και με μεγάλη πτώση κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές, και όχι μόνο, πιέσεις να έχουν φέρει την αγορά αντιμέτωπη με το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο, σε μία στιγμή μάλιστα που η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας εντείνεται επικίνδυνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,28% στις 598,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.411,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,36% στις 254,42 μονάδες.

Σε μεγάλη τραπεζική δοκιμασία το Χρηματιστήριο

Η αγορά βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το κατώτατο άκρο της πολύμηνης συσσώρευσης, καθώς το κλίμα ειδικά στον τραπεζικό κλάδο είναι άκρως αρνητικό. Αφορμή στάθηκαν τα διάφορα σενάρια για τη διαχείριση των Cocos από την Τρ. Πειραιώς, που όπως αναφέρει το Capital.gr, η τράπεζα έχει ενημερώσει τον SSM ότι προτίθεται να εξοφλήσει με μετρητά το κουπόνι, ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του επόπτη.

Εν τω μεταξύ, με ορίζοντα τη λήξη των Cocos αλλά και την ανάγκη δραστικής μείωσης των NPLs στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει κατατεθεί και πρόταση από τους 3 μεγαλύτερους μετόχους (Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και fund Bienville) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. Σύμφωνα με πηγές του Capital.gr, το θέμα των Cocos αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η πρόταση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο και πάντα σε συνδυασμό με τη μετατροπή των CoCos από το ΤΧΣ.

Η σημερινή εικόνα δεν απέχει από αυτό που περιγράφηκε την Παρασκευή από τους οίκους S&P και DBRS, οι οποίοι αν και διατήρησαν σταθερές τις αξιολογήσεις τους για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισαν τους κινδύνους που συνεχίζουν να πάσχουν γύρω από τις ελληνικές τράπεζες. H S&P τόνισε πως η έλευση της ύφεσης θα περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης του μεγάλου όγκου NPEs, δεδομένης της επίδρασής της στους εταιρικούς ισολογισμούς.  Από την πλευρά της η DBRS σημείωσε πως εάν το μεγαλύτερο μέρος των τιτλοποιήσεων NPLs που εκτελούνται επί του παρόντος ολοκληρωθούν εντός του 2020, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 20 δισ. εύρω εντός του 2020.

Και όλα αυτά την ώρα που η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική, βρίσκεται υπό τα νέα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας και τα έσοδα του προϋπολογισμού αποκλίνουν κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και την υπέρβαση δαπανών λόγω κυρίως των πληρωμών του ΠΔΕ. Η επιφυλακτικότητα και το αρνητικό κλίμα στην αγορά δύσκολα θα αρθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει βουτιά 20,99%, με την Alpha Bank να είναι στο -6,35% και τις Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ στο -5,19% και -5,95% αντίστοιχα. Στο -4,60% ειναι η Aegean, στο -4,18% η Eurobank, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Εθνική να σημειώνουν απώλειες άνω του 3%.

Άνω του -2% κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Motor Oil, ενώ άνω του -1% οι Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης. Στο -0,90% είναι ο Titan και στο -0,80% ο ΟΛΠ, με την Jumbo να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ και Coca Cola< με τον ΟΤΕ να κερδίζει 1,01%.