Ρωσικό ηλεκτρονικό σύστημα καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά drone του Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών στην Αρμενία, με το οποίο κατέστρεψε τουλάχιστον εννέα τουρκικά drone τύπου Bayraktar TB-2 που χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν για επιθέσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφεραν τη Δευτέρα οι Asia Times, επικαλούμενοι ρωσικές ειδήσεις.

Το “Krasukha” είναι ένα ρωσικό ευρυζωνικό σύστημα πολυλειτουργικών παρεμβολών, το οποίο ονομάζεται “Belladonna” στα Αγγλικά, το οποίο η Ρωσία διαχειρίζεται από τη στρατιωτική της βάση στο Gyumri της Αρμενίας, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η βάση βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα και περίπου 487 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη μεγάλη αζερική βάση στη Ganja, ανέφερε.

Το σύστημα σχεδιάστηκε πρωτίστως για την προστασία περιοχών εντός και γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας, όπου ο ισχυρός πομπός του μπορεί να καταστήσει άχρηστα τα ιπτάμενα ραντάρ, αν και έχει φανεί επίσης χρήσιμο στην αντιμετώπιση οπλισμένων drone, ανέφεραν οι Asia Times.

Το Krasukha χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για την υπεράσπιση της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ της Ρωσίας στη Συρία από σμήνη drone. Αυτά τα drone, γνωστά επίσης ως “drone αυτοκτονίας”, έχουν σχεδιαστεί για να κατακλύζουν τα συστήματα αεράμυνας και να συντρίβονται πάνω σε έναν στόχο, πυροδοτώντας εκρηκτικά, τα οποία φέρουν.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον εννέα Bayraktar καταρρίφθηκαν στις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Asia Times. Ούτε η ρωσική, ούτε η αζερική, αλλά ούτε και η τουρκική κυβέρνηση έχουν κάνει κάποια δήλωση για το θέμα.

Η Τουρκία έχει διαφημίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του Bayraktar σε διάφορα πεδία μάχης: στη γειτονική Συρία και το Ιράκ, όπου η χώρα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων. στη Λιβύη, τα χρησιμοποίησε για να απωθήσει τον προελαύνοντα Χαφτάρ και τις δυνάμεις του, λίγο πριν καταλάβουν την Τρίπολη. Επίσης χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τις ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων.

Η Ρωσία είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή του Καυκάσου και διατηρεί ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Αρμενία, έναν στενό σύμμαχο. Ωστόσο, η συμφωνία δεν καλύπτει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Μόσχα έχει επίσης καλλιεργήσει θερμότερες σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Πωλεί όπλα και στις δύο πλευρές. Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν.

Πέτρος Κράνιας