“Βύθισε” το Χρηματιστήριο το τραπεζικό σφυροκόπημα

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ισχυρό ήταν το “χτύπημα” που δέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων ρευστοποιήσεων, οδηγώντας με συνοπτικές διαδικασίες τον κλαδικό δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά, προμηνύοντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,67% στις 595,97 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 591,62 μονάδων (-3,38%) και 609,37 μονάδων (-0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 59,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια.

"Βύθισε" το Χρηματιστήριο το τραπεζικό σφυροκόπημα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,82%, στις 1.402,76 μονάδες, ενώ στο -2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 872,31 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,32% στις 251,78 μονάδες.

...

Μπορεί σήμερα ο τζίρος να αυξήθηκε (κάτι που για πολύ καιρό ήταν ποθούμενο από τους εγχώριους επενδυτές), όμως η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε με ένα sell off, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Πειραιώς βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς sell off. Αφορμή στάθηκαν τα διάφορα σενάρια για τη διαχείριση των Cocos από την Τρ. Πειραιώς, που όπως εξηγεί το Capital.gr, η τράπεζα έχει ενημερώσει τον SSM ότι προτίθεται να εξοφλήσει με μετρητά το κουπόνι, ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του επόπτη.

Εν τω μεταξύ, με ορίζοντα τη λήξη των Cocos αλλά και την ανάγκη δραστικής μείωσης των NPLs στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει κατατεθεί και πρόταση από τους 3 μεγαλύτερους μετόχους (Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και fund Bienville) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. Σύμφωνα με πηγές του Capital.gr, το θέμα των Cocos αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η πρόταση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο και πάντα σε συνδυασμό με τη μετατροπή των CoCos από το ΤΧΣ.

Τα διάφορα αυτά σενάρια πυροδότησαν σημαντικές πιέσεις στη μετοχή, η οποία έχασε το 25% της αξίας της, ενώ παρέσυρε και όλον τον κλάδο στα ιστορικά χαμηλά των 244 μονάδων (σε επίπεδο κλαδικού), καθώς επιβεβαιώνονται οι αρχικοί φόβοι για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης. Μίας ακόμη μετά από την πολύπαθη δεκαετία της κρίσης. Και όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, όσο δεν διαφαίνεται μία λύση για τον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές θα είναι στο έρμαιο των πωλητών, μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αύριο.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Capital.gr, τα εντεινόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω της υγειονομικής κρίσης ασκούν διπλή πίεση στην οικονομία και ειδικά στα κρατικά ταμεία. Άλλωστε, την ώρα που η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική, βρίσκεται υπό τα νέα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας, τα έσοδα του προϋπολογισμού αποκλίνουν κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και την υπέρβαση δαπανών λόγω κυρίως των πληρωμών του ΠΔΕ. Η επιφυλακτικότητα και το αρνητικό κλίμα στην αγορά δύσκολα θα αρθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς “σταμάτησε” την πτώση της στο -24,26%, με την Alpha Bank να ολοκληρώνει στο -7,17%. Απώλειες 6,38% σημείωσε η Eurobank, ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο -6,14%, η Εθνική στο -4,66%, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Motor Oil και ΔΕΗ.

Οι απώλειες σε Λάμδα, Titan, Φουρλή, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΑΔΜΗΕ το 1%. Μικρές απώλειες για Σαράντη και Coca Cola, ενώ μικρά κέρδη σημείωσαν οι Aegean, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.