Ο Λ. Λαυρεντιάδης στους διεκδικητές του λιμένα “Φίλιππος Β” Καβάλας

Στους διεκδικητές της υποπαραχώρησης του λιμένα “Φίλιππος Β” στη Νέα Καρβάλη Καβάλας βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μέσω εταιρείας συμφερόντων του που συνδέεται με το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας που λειτουργεί στην ίδια περιοχή.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται η PFIC LTD εταιρεία με έδρα την Κύπρο, και υποκατάστημα στην Ελλάδα, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή σύνθετων λιπασμάτων και χημικών.

Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν την παραγωγή φωσφορικού οξέος και σύνθετων NPK λιπασμάτων. Η μονάδα παραγωγής της εταιρείας βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη, Καβάλας και περιλαμβάνει έναν σταθμό παραγωγής φωσφορικού οξέος, τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής σύνθετων NPK λιπασμάτων και ένα αυτόνομο ιδιωτικό λιμάνι για τη φόρτωση και εκφόρτωση προϊόντων και πρώτων υλών.

Η PFIC LTF είναι άλλη μια από τις παρένθετες εταιρείες που έχουν εμφανιστεί ως ιδιοκτήτριες του εργοστασίου της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ΑΕΒΕ που πέρασε το 2009  στον όμιλο του κ. Λαυρεντιάδη. Η PFIC (με έδρα την Κύπρο και ελληνικό υποκατάστημα στο Π. Φάληρο) ανέλαβε το 2016 μονάδες του εργοστασίου από την εταιρεία ELFE, η οποία εμφανίζει χρέη της τάξης των 300 εκατ. ευρώ προς εργαζομένους, προμηθευτές και την ΔΕΠΑ.

Μάλιστα η υπόθεση της διαμάχης της ΔΕΠΑ με την ELFE αποτελεί και ένα σημείο που γεννάει αβεβαιότητες για την πορεία του διαγωνισμού πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που τρέχει αυτό διάστημα από το ΤΑΙΠΕΔ. Τον λόγο τον έχουν τα δικαστήρια, καθώς η δικαστική διαμάχη των δύο εταιρειών βρίσκεται στο Εφετείο και η δικάσιμος έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2021.

Μεταξύ των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του “Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.” (ΟΛΚ Α.Ε.) εκτός της PFIC LTD βρίσκονται οι: Quintana Infrastructure + Development, η ένωση εταιρειών Imerys, Goldair Cargo και ΙΜG, η κοινοπραξία International Port Investments Kavala (Black Summit Financial Group, EFA, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ΟΛΘ.

Τέλος, σημειώνεται πως όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή ενδιαφέροντος (σ.σ. αλλά όπως γίνεται και σε κάθε διαγωνισμό του Ταμείου): “Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών)”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι μεταξύ των κατηγορούμενων για την υπόθεση με τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια της Proton Bank  σε εταιρείες που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονταν με τον ίδιο, που είχε τότε τον έλεγχο της τράπεζας. Κατά την εισαγγελική εκτίμηση ο βασικός κατηγορούμενος Λ. Λαυρεντιάδης και οι 26 συγκατηγορούμενοί του, πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για βαρύτατα αδικήματα, που κατά περίπτωση αφορούν απάτη, συνέργεια στην απάτη, απιστία για τραπεζικά στελέχη, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι σημειωθεί ότι για την υπόθεση της Proton Bank, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέμεινε στην φυλακή μέχρι την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών προσωρινής κράτησης.

Κ. Κετσιετζής