Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται αγκιστρωμένη σε ρόλο ταραξία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και ναρκοθετεί  την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

“Είναι αλήθεια ότι συναντιόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μία περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα. Και θα έχω την ευκαιρία στις συνομιλίες μας να σας ενημερώσω για τη δράση της γειτονικής Τουρκίας… Η οποία δυστυχώς σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα ναρκοθετώντας την Ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη. Και βέβαια κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου, των συνθηκών και των κανόνων καλής γειτονίας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα απέδειξε αυτή τη στάση έμπρακτα, υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

“Η Ελλάδα, το έχουμε ξανασυζητήσει προφανώς, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει όμως να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία. Καθώς μάλιστα πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά. Άλλωστε το 2021 είναι έτος ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συνδεθήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον.

Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου του 2021 μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή των βορείων χωρών που υπήρξαν υποστηρικτές των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό η αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή για να προχωρήσουν οι δυο χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου. “Αυτό αφορά και τα ζητήματα που είναι στο πλαίσιο της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας του 1982. Όταν προκύπτουν ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση και συμφωνία. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου” είπε ο κ. Λαβρόφ. Και συνέχισε λέγοντας: Εμείς έχουμε καλές σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι πολύ επικίνδυνο”.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Βεβαίως “επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μη μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις” δήλωσε.