Ανώμαλη προσγείωση στη Wall εν μέσω “έκρηξης” κρουσμάτων

Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να κατρακυλήσει και πάλι σε ύφεση να επανέρχονται στο προσκήνιο εν μέσω της έκρηξης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τις ανησυχίες ενέτειναν και οι άστοχες δηλώσεις του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Mark Meadows, ο οποίος την Κυριακή παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον αδύνατον να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού και πλέον επαφίενται στην απάντηση μέσω φαρμάκων και εμβολίων.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν άνω των 83.000 νέων κρουσμάτων τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, “σπάζοντας” το αρνητικό ρεκόρ των 77.300 κρουσμάτων ημερησίως του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University. Ο μέσος ημερήσιος όρος το τελευταίο επταήμερο έχει αγγίξει τα 68.767 κρούσματα, επίσης αρνητικό ρεκόρ.

Η επιδημιολογική εικόνα στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη όπου ενισχύονται και πάλι τα μέτρα περιορισμού και τα τοπικά lockdowns, έχει θορυβήσει τους επενδυτές που έχουν ακόμα νωπή στη μνήμη τους την πρωτοφανή ύφεση του β’  τριμήνου, όταν πρωτοεφαρμόστηκαν τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Δείκτες- Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 650,19 μονάδες μονάδες (-2,29%) και έκλεισε τις 27.685,38 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 64,42 μονάδες (-1,86%) στις 3.400,97 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 189,34 μονάδες (-1,64%) στις 11.358,94 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones μόνο η Apple κατάφερε να κλείσει σε ανοδικό έδαφος, σημειώνοντας οριακά κέρδη 0,01% στα 115,05 δολ.

Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η American Express (-4,06%), η Boeing (-3,90%) και η Travelers (-3,52%).

Το κλίμα επιβάρυνε και η απότομη προσγείωση των προσδοκιών για το πολυαναμενόμενο πακέτο τόνωσης της οικονομίας καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ, των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο φαίνεται να καταλήγουν και πάλι σε αδιέξοδο.

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους, ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Mark Meadows και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νancy Pelosi, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ και κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Larry Kudlow, επιβεβαίωσε επίσης, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ότι οι συνομιλίες έχουν επιβραδυνθεί, ωστόσο σημείωσε ότι συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία των συναλλαγών για τον Οκτώβριο, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον μια ανάσα πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου και υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ψαλίδα μοιάζει ελαφρώς περιορισμένη.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης εθνικής οικονομικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγο υποχώρησε στο 0,27 το Σεπτέμβριο έναντι του αναθεωρημένου 1,11 για τον Αύγουστο. Ο τριμηνιαίος μέσος όρος του δείκτη, ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να μειώνεται ο ρόλος της μεταβλητότητας, έπεσε στο 1,33 από 3,22 τον Αύγουστο.

Πρόκειται για τον τρίτο συναπτό μήνα που ο δείκτης κινείται χαμηλότερα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

πηγη capital.gr