Ο Δήμος οφείλει να παίρνει   συνεχώς μέτρα, για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογενείας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΊΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

– ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ  ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΎΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ 2021                                                               .                              ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ .

– ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ   ΚΡΙΣΗΣ

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 είναι για άλλη μια φορά άδικος και ταξικός με ακόμη μεγαλύτερη την μείωση της κρατικής  χρηματοδότησης για τους Δήμους και τις λαϊκές ανάγκες.  Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος επιβεβαιώνουν την καρδιά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων : Την λειτουργία της τοπικής διοίκησης, ως  φοροεισπρακτικό μηχανισμό, πλάι σε αυτόν του κεντρικού κράτους και πάντα σε βάρος των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών, των βιοπαλαιστών αγροτών και μικροεπαγγελματιών. Παίζει τελικά ρόλο ταξικής αναδιανομής υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ακολουθώντας την αντιλαϊκή  πολιτική  της ανταποδοτικότητας, οι δήμοι  αυξάνουν τους ίδιους πόρους τους  μέσω δημοτικών τελών,  φόρων, προστίμων κ.λ.π.  που φθάνουν σε ποσοστό 70% του προϋπολογισμού τους, ενώ οι κρατικοί πόροι μόλις το 30%.

Αυτή την πολιτική μόνο ο λαός μπορεί να την ακυρώσει με την πάλη του, ανοίγοντας με αυτοπεποίθηση τον δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον ο Δήμος οφείλει να παίρνει   συνεχώς μέτρα, για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογενείας που να αποτυπώνεται και στην πολιτική των δημοτικών  τελών.

Συγκεκριμένα προτείνουμε :

  • Για τις οικίες και τα καταστήματα μείωση των συντελεστών ανά τετραγωνικό μέτρο, στην ενιαία κατώτατη τιμή πριν την επιβληθείσα αύξηση του Οκτωβρίου του 2019.

Δηλαδή:

Για τις Α΄ ζώνες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων , ενιαίο συντελεστή 1.30 €/τμ. στις οικίες και 2.59  €/τμ.   στα καταστήματα.

Για τις   Β΄ ζώνες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων , ενιαίο συντελεστή 0.94  €/τμ στις οικίες και 1.30 €/τμ στα καταστήματα

2)Ένταξη των βοηθητικών χώρων, στο χαμηλό συντελεστή 0,94 €/τμ

3) Ένταξη στο χαμηλό συντελεστή τα ιδρύματα της πόλης, πολιτιστικούς συλλόγους, εργατικό κέντρο σε 0,94 €/τμ

4) Ένταξη  των  μεγάλων  επιχειρήσεων  σε ενιαίο ανώτατο  συντελεστή  9.85 €/τμ για όλες τις επιχειρήσεις και για όλους τους στεγασμένους διαθέσιμους χώρους τους. Το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο με την  απόφαση  του τις 29/10/2019 επέβαλε τον ανώτατο συντελεστή 9.85 €/τμ σε ιδιωτική επιχείρηση στη Συμπολιτεία.   

Μειώσεις και απαλλαγές τελών από το Δήμο λόγω  πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

Για το έτος 2021 σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού-οικιακός συντελεστής )  ο Δήμος οφείλει να κάνει πολιτική μειώσεων και απαλλαγών των «ευπαθών ομάδων» (Άποροι, Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, Μονογοίκές οικογένειες, Μακροχρόνιοι άνεργοι, Δικαιούχοι ΚΕΑ), καθώς και των εργαζόμενων, που είναι τώρα άνεργοι από τις επιχειρήσεις  που έκλεισαν ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας.

Επίσης για όλο το  διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία   καταστημάτων, να γίνουν οι παρακάτω απαλλαγές:

  1. Ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού.
  2. Του τέλους κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων πεζοδρόμων και πλατειών .
  3. Του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων
  4. Του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%
  5. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους, για 6 μήνες.
  6. Παραγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν από το δήμο στα καταστήματα εστίασης που άπλωσαν τα τραπεζοκαθισματά τους τηρώντας τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης της πανδημίας.

Επίσης ο Δήμος να προχωρήσει σε :

α) Απαλλαγή ενοικίων από κυλικεία στα σχολεία.

β) Απαλλαγή καταβολής τροφείων στους  βρεφονηπιακούς  και παιδικούς  σταθμούς  του Δήμου  για όσο χρονικό διάστημα αυτοί είναι κλειστοί.

γ)  Αναστολή διακοπής νερού από τη ΔΕΥΑ για όσο διαρκεί η πανδημία

Μέσα στις συνθήκες  της πανδημίας μένουμε δυνατοί και δεν βάζουμε σε καραντίνα τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού μας.

Το κόστος της  μείωσης των δημοτικών τελών  σε οικίες και καταστήματα  στους χαμηλότερους ενιαίους  συντελεστές, καθώς και των  απαλλαγών  λόγο πανδημίας,  θα  καλυφτεί κατά μεγάλο ποσοστό, από  την ένταξη των μεγάλων επιχειρήσεων στον ενιαίο ανώτατο συντελεστή.

Οι άλλες παρατάξεις που ζητούν την μείωση των Δημοτικών τελών, αλλά και η Δημοτική Αρχή που όψιμα  τώρα ζητά το πάγωμά τους, κρύβουν ότι με δική τους ευθύνη όλα τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο  ποσοστό των δημοτικών τελών  πλήρωνε η λαϊκή οικογένεια  και ελάχιστο  ποσοστό  οι μεγάλες  επιχειρήσεις  (Για το 2019 και το 2020 μόνο 13%)

Ακόμα και σήμερα, παρότι μιλούν  για πάγωμα ή και μείωση των δημοτικών τελών, δεν αυξάνουν τους χαμηλούς συντελεστές στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά   βάζουν  «το χέρι στη τσέπη» των λαϊκών στρωμάτων είτε με τις αυξήσεις δημοτικών τελών όπως έγινε το 2019,  είτε με την αύξηση των τετραγωνικών των διαθέσιμων χώρων,  όπως έγινε το 2020.

Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις λένε ότι για να λειτουργήσει η πόλη πρέπει οι δημότες χρήστες υπηρεσιών, να πληρώσουν ανταποδοτικά τέλη και να μην περιμένουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιπαλεύει διαχρονικά  τις πολιτικές  υποχρηματοδότησης των Δήμων όλων των  κυβερνήσεων και καλεί  το λαό της Αιγιάλειας, τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες τους μικροεπαγγελματίες , σε κοινό αγώνα  διεκδίκησης και ανακούφισης, στην προοπτική σύγκρουσης και αμφισβήτησης αυτών των πολιτικών.    

 

                                                                          ΑΙΓΙΟ  25/10/2020