Κικίλιας: Ετοιμάζονται 268 κλίνες ΜΕΘ και 62 κλίνες ΜΑΦ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με νέες κλίνες εντατικής θεραπείας και προσλήψεις προσωπικού.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Κικίλιας, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΥΠΟΙΚ, “στην πολιτική μου διαδρομή έχω αποφασίσει να πορεύομαι με οδηγό την αποτελεσματικότητα και την αλήθεια, και τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται. Παραδώσατε 557 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 974 και συνεχίζουμε διαθέτοντας άλλα 445 κρεβάτια στην Αττική όταν επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν μόνο 228. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται 268 ΜΕΘ και ΜΑΦ. Η παράδοση τους θα γίνει σταδιακά από τα τέλη Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους”, είπε ο υπουργός Υγείας και επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ επέλεξε την Αθήνα για την έδρα του Γραφείου του, με αντικείμενο την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών. “Η επιλογή αυτή του ΠΟΥ, ήρθε ως επιβράβευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργείου Υγείας και της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, για την υλοποίηση πολιτικών δημόσιας υγείας, όπως είναι και η επιτυχής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ή η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως ο νόμος για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Υγεία”, είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: “Προσθέσαμε 6.812 στελέχη στο ΕΣΥ – ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 νοσηλευτές που με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα παραμείνουν στο Ε.Σ.Υ. ως αορίστου χρόνου, ενισχύοντας καίρια και τη Δημόσια Υγεία και δυνατότητα να αλλάξουν από επικουρικές οι θέσεις σε Επιμελητές Β΄ ιατρών με αξιολόγηση και να παραμείνουν και αυτοί στο σύστημα και 200 ιατροί για τις ΜΕΘ”.

Τέλος, επειδή “το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός”, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία, στοιχεία που δείχνουν ότι από 1η μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, έγιναν στα νοσοκομεία της χώρας εν μέσω πανδημίας, 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 40.032 χειρουργεία, 50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία και τα πρωινά ιατρεία.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, προτού αρχίσει την ομιλία του, επισήμανε ότι σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, σημειώνοντας ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που καλπάζει και αυξάνεται γεωμετρικά. Μετέφερε δε, στην αίθουσα, την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ότι το υπουργείο Υγείας δια του ΕΟΠΥΥ, φέτος θα διενεργεί πιλοτικά, δωρεάν και οριζοντίως, μαστογραφίες σε όλες τις γυναίκες 40 και 50 ετών. “Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε σε αυτό το έδαφος στηρίζοντας, εκτός από την περίθαλψη, την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο”, είπε ο υπουργός Υγείας.