Σκυλακάκης: Σε δυσχερέστερη θέση η χώρα στο θέμα του χρέους τα επόμενα χρόνια

Πρακτικά η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση στο θέμα του χρέους γι’ αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης με μεγάλη σωφροσύνη και σύνεση, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε “πριν από μερικές μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ, για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Δυστυχώς, πέσαμε περίπου 3,5 σχεδόν 4 δισεκατομμύρια κάτω και αυτό αφορά όλη την περίοδο που ξεκίνησε από πριν από το 2015 και μετά. Αποτέλεσμα είναι τα ποσοστά ανάπτυξης, για τα οποία ξέραμε, να μειωθούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει και τα θέματα του χρέους και τα θέματα των ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε πολύ συνετοί”.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται να πορευτούμε με πνεύμα διαλόγου, καθώς η εποχή είναι αβέβαιη και ο χρόνος δύσκολος. Υπάρχει ανάκαμψη, αλλά για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστεί να πορευτούμε με πνεύμα διαλόγου και συνεννόησης, με αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση και με ευθύνη. Αλάθητος δεν είναι κανείς.

Μάλιστα υπογράμμισε σε προσωπικό τόνο ότι “αισθάνομαι ειλικρινά ότι μετέχω σε μια κυβέρνηση που πράγματι κάνει το καθήκον της έναντι του λαού και του έθνους”.

Ειδικά για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη σημείωσε ότι αποτέλεσμα της αναθεώρησης είναι τα ποσοστά ανάπτυξης, τα οποία ξέραμε, να μειωθούν. Δηλαδή στην πραγματικότητα σε τρέχουσες τιμές είχαμε το 2014 177 δισεκατομμύρια και το 2018, 179,7 μόλις δισεκατομμύρια”.

Για τον πτωχευτικό, ο κ. Σκυλακάκης υπερασπίστηκε το νομικό πλαίσιο λέγοντας ότι τα χρέη είναι εφιάλτης που πνίγουν το παρόν και το μέλλον. Με τον πτωχευτικό όμως δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που σήμερα δεν υπάρχει.

“Κανένας δεν έχει καθίσει λιγάκι να σκεφτεί στα σοβαρά τι σημαίνει να είσαι γεμάτος χρέη, τι σημαίνει να έχεις ένα ή δύο στοιχεία ενεργητικού και να είναι τα χρέη σου δύο, τρεις, τέσσερις φορές η αξία τους, όπως είναι η πραγματικότητα πάρα πολλών ανθρώπων” ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. “Σημαίνει ότι ακόμη και αν κρατάς με νύχια και με δόντια ένα στοιχείο ενεργητικού, η ζωή σου καθορίζεται από το χρέος. Διότι, ναι μεν μπορεί να κρατάς αυτό το στοιχείο ενεργητικού, αλλά τα χρέη δεν φεύγουν και όσο τα χρέη δεν φεύγουν, δεν έχεις ούτε παρόν ούτε μέλλον, ούτε εργασιακό ούτε οικογενειακό ούτε κοινωνικό. Είναι ένας εφιάλτης. Εδώ λοιπόν κάνουμε μια τίμια πρόταση για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης σε πάρα πολλούς ανθρώπους και να απαλλαγούν από τα χρέη τους, να έχουν πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία, που ως τώρα δεν είχαν καμία τέτοια δυνατότητα, πραγματικά καμία τέτοια δυνατότητα”.

Μ. Νταλιάνη