Λουκασένκο σε Πομπέο: Λευκορωσία και Ρωσία θα απαντήσουν σε εξωτερικές απειλές

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα, ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία είναι έτοιμες να απαντήσουν από κοινού στις εξωτερικές απειλές, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα κρατικά ΜΜΕ της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο, που παραμένει στην εξουσία παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων με αίτημα την παραίτησή του, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας πανεθνικής απεργίας, που θα μπορούσε να ξεκινήσει τη Δευτέρα, μετά το τελεσίγραφο που του έθεσαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα υπακούσει στο τελεσίγραφο και θα παραιτηθεί.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε επιδιώξει να ρίξει γέφυρες με τη Δύση τα τελευταία χρόνια και ο Πομπέο είχε ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στη Λευκορωσία σε μια προσπάθεια “εξομάλυνσης” των δεσμών. Όμως, η κρίση, μετά την αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση με την οποία ο Λουκασένκο παρέμεινε στην εξουσία, τον οδήγησε πιο κοντά στην παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία. Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Μινσκ και σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν σημαίες της αντιπολίτευσης, κατέκλυσαν τους δρόμους του Μινσκ σήμερα, όπως φαίνεται από τις εικόνες που μετάδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

“Η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας. Την ίδια ώρα, οι χώρες είναι έτοιμες να απαντήσουν από κοινού στις αναδυόμενες εξωτερικές απειλές”, μετάδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, που περιέγραφε την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ανδρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ