ΕΛ.ΑΣ.: Στόχος μας δεν είναι τα πρόστιμα, αλλά να περιορίσουμε τη διάδοση του κορονοϊού

Σάββατο 24 Οκτωβρίου σήμερα και από τα μεσάνυχτα τίθενται έστω και για δύο μέρες σε ισχύ και στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (περιοχή επιπέδου 3), τα νέα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του covid-19, όπως αυτά ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ετσι λοιπόν, από τις 12.30π.μ. έως τις 5π.μ. απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Πιθανόν και σήμερα θα διευκρινιστεί εάν το μέτρο παύει να ισχύει από Δευτέρα, δυνάμει της υπαγωγής της Αχαΐας σε μικρότερη κατηγορία επικινδυνότητας.
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, προς όλους» είναι η σαφής οδηγία, από τους επιτελής του Αστυνομικού Μεγάρου της Ερμού, προς τους αστυνομικούς που θα επιτηρούν την πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην «Π» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, επεσήμανε πως «Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες, πως θα πρέπει να συμμορφωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν κυνηγάμε τον κόσμο για να του επιβάλλουμε πρόστιμα. Τον ιό κυνηγάμε».

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Στην Πάτρα βάσει του σχεδιασμού της ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο στα «κόκκινα» σημεία, όπου το προηγούμενο διάστημα κατεγράφησαν φαινόμενα συνωστισμού -τις νυχτερινές ώρες – μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σκάλες Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου και Πατρέως, αλλά και κεντρικές πλατείες της αχαϊκής πρωτεύουσας, είναι τα «ευαίσθητα» σημεία, στα οποία θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι και οι περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» έχουν ενισχυθεί σημαντικά, για υλοποίηση του νέου εγχειρήματος ανάσχεσης του κορονοϊού.
Αυτό που καθίσταται, σαφές από τους επικεφαλής της αστυνομίας, είναι πως οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και εντατικοί και εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης των Πατρών.

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Επί του παρόντος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», δεν κρίνεται απαραίτητη η συνεχής παρουσία αστυνομικών «σκοπών» σε συγκεκριμένες περιοχές, για την αποτροπή προσέλευσης και συγκέντρωσης ατόμων. Αυτό βέβαια, θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν οι πολίτες. Οπως εκφράζεται στην «Π», από αστυνομικά χείλη «πλέον γνωρίζουν, πως πηγαίνοντας τώρα σε αυτά τα μέρη, είναι παράνομοι. Οπου διαπιστώνεται παράβαση, θα ακολουθεί η βεβαίωση των προβλεπόμενων προστίμων. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και θα πράξουμε αναλόγως».
«Πρέπει όλοι να δείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης στο πλαίσιο προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας» είναι η σύσταση που δίνεται.
Στους κύκλους της τοπικής ΕΛΑΣ, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα και ακραίες αντιδράσεις πολιτών, αντιθέτως περιμένουν συμμόρφωση και πειθαρχία στα νέα δεδομένα.

 

ΜΑΣΚΑ
Από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και χθες, οπότε η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους σε όλο το μήκος και πλάτος της Αχαΐας, υπήρξαν διευκρινίσεις που κατά μια έννοια «χαλάρωναν» το μέτρο. Τότε είχε επισημανθεί, πως δεν κρίνεται απαραίτητο να φορούν μάσκα, όσοι κυκλοφορούσαν σε περιοχές όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός κατά συνέπεια, δεν κινδύνευαν με την επιβολή προστίμου. Εάν επιβληθεί η νέα δέσμη μέτρων δεν υπάρχει καμία εξαίρεση στον κανόνα.

 

Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
από το σημερινό φύλλο της “Π”