Ακάρ: Συνεχίζουμε τους ελέγχους και τις προετοιμασίες στους S-400

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προετοιμασίες στο ρωσικό αμυντικό σύστημα των S-400 με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει.

“Συνεχίζουμε τους ελέγχους και τις προετοιμασίες του συστήματος όπως έχει σχεδιαστεί”, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Καϊζερί, όπως μεταδίδει το Anadolu.

“Η προμήθεια, οι δοκιμές και ο έλεγχος του συστήματος δεν σημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από το NATO”, πρόσθεσε.

“Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 με τον ίδιο τρόπο που το σύστημα των S-300 χρησιμοποιείται εντός της συμμαχίας του NATO”, σημείωσε, αναφερόμενος σε άλλες χώρες εντός της συμμαχίας που χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα, αναφέρει το Anadolu.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Nadide Sebnem Aktop, απαντώντας στις τελευταίες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κατά της χρήσης του ρωσικού συστήματος, ανέφερε εξάλλου ότι η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, δεν θα ενσωματώσει το σύστημα στη δομή διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.

“Οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ δεν είναι συμβατοί με το γεγονός ότι η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή παρά τους κινδύνους και τις απειλές”, δήλωσε.

“Περιμένουμε από τους συμμάχους και φίλους μας να αποφύγουν μια ρητορική που θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις μας. Το ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρωθεί σε συζητήσεις για εναλλακτικές λύσεις και λογικά τεχνικά μέτρα, εάν υπάρχουν”, πρόσθεσε.