ΑΧΑΪΑ: Σύγχυση μετά τις νέες ανακοινώσεις – Τι ισχύει το Σαββατοκύριακο

Παρασκευή απόγευμα και στην Αχαΐα επικρατεί κλίμα αναταραχής και σύγχυσης. Μέχρι χθες ο Νομός μας ήταν στο πορτοκαλί και χθες ανακοινώθηκε ότι από Δευτέρα μπαίνει στη ζώνη του κίτρινου.
Τι γίνεται λοιπόν με τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ότι ισχύουν;
Ηταν το ερώτημα που κυριάρχησε. Φοράμε μάσκα παντού; Κυκλοφορούμε μετά τις 12.30; Δεν μπερδεύτηκαν μόνον οι απλοί πολίτες, με τις νέες ανακοινώσεις, αλλά και όλοι οι φορείς της περιοχής ακόμα και οι εμπλεκόμενοι.
Ο πρώτος που κλήθηκε να λύσει τις απορίες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος. Οπως διαπιστώσαμε, και ο ίδιος, πληροφορήθηκε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ταυτόχρονα με όλους τους πολίτες.
«Εμείς συνεδριάζαμε χθες όλη την ημέρα και προγραμματίζαμε την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που προβλέπονται για το επίπεδο 3. Αυτό σημαίνει ελέγχους τους οποίους φυσικά και θα εφαρμόσουμε με απόλυτη αυστηρότητα καθώς η άρση των μέτρων για το επίπεδο τρία, ισχύει από τη Δευτέρα. Εχουμε συνεννοηθεί και με την αστυνομία και τα μικτά κλιμάκιά μας θα προχωρήσουν σε ελέγχους όλο το σαββατοκύριακο» ξεκαθαρίζει ο κ. Μπονάνος αναμένοντας πλέον τις νέες κατευθύνσεις από το υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις διαφορετικού περιεχομένου για την Αχαΐα μέσα σε ένα 24ωρο, έσπειραν δυσπιστία στους πολίτες κι έδωσαν τροφή για φούντωμα των σεναρίων από πλευράς αμφισβητιών για την πραγματική έκταση της πανδημίας.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Τα νέα μέτρα πάντως που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί και τα οποία στην Αχαΐα θα ισχύσουν μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας -εκτός κι αν προκύψει νέα ανακοίνωση το σαββατοκύριακο- εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα.
Οσον αφορά στη μετακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης «3» και «4», εξαιρούνται:
  • Δημοσιογράφοι: απαιτείται δημοσιογραφική ταυτότητα (όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown) και βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): Βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): άδεια κίνησης (apografi.gov.gr).
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): Βεβαίωση κυκλοφορίας (στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη)
Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας:
  • Οσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
  • Οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους, είτε με επιβάτες συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού.
  • Σημειώνεται πως στο μάθημα Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
  • Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

 

Της Μαρίνας Ριζογιάννη
από το σημερινό φύλλο της “Π”