«Πετύχαμε έγκριση για κρατική ενίσχυση 39,6 εκατ. ευρώ για παραγωγούς οπωροκηπευτικών»

Την πλήρη ικανοποίησή του για την έγκριση από την Κομισιόν κρατικής ενίσχυσης ύψους 39,6 εκατ. ευρώ, ως στήριξη σε παραγωγούς οπωροκηπευτικών οι οποίοι είχαν υποστεί μεγάλη ζημιά στις τιμές των προϊόντων τους από την από την έξαρση του κορωνοϊού, εκφράζει ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης.

 

«Είναι μία θετική εξέλιξη και είναι η προτελευταία φάση μίας συγκεκριμένης διαδικασίας που ακολουθήσαμε με υπομονή, στόχευση και μελέτη«, δήλωσε ο βουλευτής Αχαΐας και σημείωσε πως μπορεί να απαιτεί χρόνο, αλλά η πρόταση της Ελλάδας ήταν σωστά τεκμηριωμένη.

«Η χώρα μας έφτιαξε ένα πολύ σοβαρό φάκελο και έτσι δόθηκε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να δώσει αυτή την αποζημίωση, κατά παρέκκλιση της κοινοτικής νομοθεσίας, δηλαδή να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση για τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές την άνοιξη», τόνισε ο κ. Κατσανιώτης.

 

Μιλώντας στην τηλεόραση Ionian και στην εκπομπή Metropolis, διευκρίνισε πως περιμένουμε την τυπική έγκριση για να ανοίξει πλατφόρμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να κάνουν τις δηλώσεις και να μπορέσουν να αποζημιωθούν με βάση της δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Επεσήμανε πως «αυτό που δεν είχαν καταλάβει κάποιοι στο παρελθόν και εμείς δώσαμε να το καταλάβουν στην Ευρώπη-αλλά και ένα κομμάτι του κράτους των Αθηνών που πάντα αντιδρά – είναι: Η πραγματική ενίσχυση που δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι για να έχουν κέρδος. Αλλά για να μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε ένα μέρος τη ζημίας που υπέστησαν λόγω της πτώσης των τιμών και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν ξανά».

 

Υπογράμμισε ότι αυτή την εποχή οι πατατοκαλλιεργητές αγοράζουν σπόρους, τώρα πρέπει να τους στηρίξουμε, για να τους κρατήσουμε στην παράγωγη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, για να είμαστε ένα βήμα μπροστά είναι οι πατάτες της περιοχής μας είναι να γίνουν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Ο Περιφερειάρχης το έχει στους σκοπούς του και πρέπει τώρα να θωρακίσουμε τους παραγωγούς μας και να φτιάξουμε ένα προϊόν γεωγραφικής ένδειξης για την πατάτα μας που θα δίνει τη αξία των προϊόντων της περιοχής μας.

 

“Η ευρωπαϊκή στρατηγική είναι από το χωράφι στο πιάτο. Χρειαζόμαστε την υπεραξία για να κρατήσουμε τους παραγωγούς μας. Και χρειάζεται καλή τιμή”, δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης.

 

Να σημειωθεί πως η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Θα απευθύνεται στους παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών «Καλαμών», πρώιμου καρπουζιού που παράγεται με χαμηλή κάλυψη και εαρινής πατάτας.

Σκοπός είναι να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των δικαιούχων, βοηθώντας τους έτσι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού και μετά από αυτήν.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί και κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για στήριξη των Ελλήνων παραγωγών», καταλήγει ο κ. Κατσανιώτης.