ΠΑΤΡΑ: Νέα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο, για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων – Στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Μια νέα έρευνα που αναλύει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, παρουσιάζεται ως προ-δημοσίευση στο Medrxiv. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Παν. Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Παν. Πατρών, μέλη της επιστημονικής ομάδας Coronavirus Greece Research Group.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2020 και απευθυνόταν σε γονείς παιδιών ηλικία κάτω των 18 ετών. Οι 1232 γονείς που συμμετείχαν παρείχαν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας, και για τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, τη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών τους.

Το 35% των γονέων ανέφερε πως η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σε σχέση με τα παιδιά ήταν η κοινωνική απομόνωση, η αυξημένη χρήση υπολογιστών και παρακολούθησης τηλεόρασης και η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης. Η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών, συσχετίζονταν σημαντικά με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Παρόλο που η μελέτη αφορούσε ένα μη-αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, αναδεικνύει ότι τα παιδιά αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα που μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στον ψυχισμό τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ενώ οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της οικογένειας μπορούν να επιτείνουν αυτά τα προβλήματα.

Μελέτη
Impact of COVID-19 pandemic and lockdown measures on mental health of children and adolescents in Greece.

Konstantina Magklara, Helen Lazaratou, Anastasia Barbouni, Konstantinos Poulas, Konstantinos Farsalinos, Coronavirus Greece Research Group

medRxiv 2020.10.18.20214643; doi: https://doi.org/10.1101/2020.10.18.20214643