Ήπια αντίδραση στο Χρηματιστήριο με αδύναμο τζίρο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Αδύναμη ήταν η αντίδραση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες επιλεγμένων τίτλων, με την αγορά να μην μπορεί να κλείσει πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 614 μονάδων, ενώ και η συναλλακτική δραστηριότητα, σε σχέση με τις πτωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 612,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 608,32 μονάδων (-0,10%) και 614,66 μονάδων (+0,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Ήπια αντίδραση στο Χρηματιστήριο με αδύναμο τζίρο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,53%, στις 1.443,47 μονάδες, ενώ στο +0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 890,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 274,62 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,26%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,25%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 2,12%.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, οδηγώντας την αγορά σε χαμηλά πέντε μηνών, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποκλιμακώνεται, το σκηνικό της αναμονής στην εγχώρια αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα πρόσθεσαν ένα ακόμα στοιχείο ρίσκου στην οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας το σκηνικό επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο το οποίο αποτυπώνεται εμφατικά στον συναλλακτικό τζίρο. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν περιοριστεί τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε καλοκαιρινούς μήνες όπου η πλειονότητα των εμπλεκομένων απουσιάζει σε διακοπές.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνεται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό εταιριών κάνοντας ακόμα πιο ισχνή την συναλλακτική δραστηριότητα των υπολοίπων μετοχών. Παρόλα αυτά η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ σε μια όχι και τόσο εύκολη συγκυρία δείχνει ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα εκτός Αγοράς που βρίσκεται σε αναμονή περιμένοντας κάποιο ουσιαστικό σινιάλο είτε από την πορεία των δοκιμών του εμβολίου είτε από το γεωπολιτικό μέτωπο.

Τα τεχνικά δεδομένα γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών οι οποίοι μετά από έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι. Το τελευταίο οχυρό των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες όπου εντοπίζεται ανοδικό χάσμα διαφυγής από τον φετινό Απρίλιο όταν σταδιακά άρχιζαν να ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υπερπωλημένες περιοχές στα ημερήσια διαγράμματα, έχουν ωστόσο αποκτήσει δυναμική με κατεύθυνση χαμηλότερα. Η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν υπάρξει άμεση απάντηση των αγοραστών με κάλυψη του καθοδικού κενού της περασμένης Πέμπτης (617- 619 μονάδες) που θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στην Αγορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοδική διαφυγή, ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθεί και στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Αυγούστου όταν ο Γενικός Δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα από τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί κάποια ανοδικά αντανακλαστικά μικρού ωστόσο όπως αποδείχθηκε βεληνεκούς.

Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών (74) επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78) όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200 και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300.

Η αντιστρόφως ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η χρηματιστηριακή αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων όπου αυξάνονται και οι πιθανότητες τοπικών lockdown. Στο σενάριο των επόμενων ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και ΟΠΑΠ σημείωσαν άνοδο 1% και επί της ουσίας στήριξαν τον Γενικό Δείκτη, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Aegean, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Λάμδα, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, το -2,44% της Jumbo ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, ΕΧΑΕ και Motor Oil. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τερνα. Χωρίς μεταβολή ο Ελλακτωρ.