Δεύτερη συναπτή εβδομάδα πτώσης για τον χρυσό

Πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη συναπτή εβδομάδα ο χρυσός, με τους taders να παρακολουθούν τόσο τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και παρατάξεων στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, όσο και τις κινήσεις του δολαρίου και την εξέλιξη της προεκλογικής καμπάνιας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

“Το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να μην κινηθεί με μεγάλες διακυμάνσεις μέχρι κάποιο νέο γεγονός – καταλύτης να εμφανιστεί στον ορίζοντα”, τονίζει ο Lukman Otunuga, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής στην FXTM, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 5,10 δολάρια ή 0,3%, κλείνοντας στα 1.899,50 δολ. ανά ουγγιά, ενώ σε εβδομαδιαία βάση, υποχώρησε κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το ασήμι Δεκεμβρίου έχασε 3,9 σεντς ή 0,1%, κλείνοντας στα 24,67 δολ. ανά ουγγιά, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 1,1%.

Την ώρα που, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ (και κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ) Λάρι Κούντλοου οι διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για το νέο πακέτο τόνωσης “μόλις που προχωρούν”, η πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων (και κορυφαία φιγούρα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο) Νάνσι Πελόζι είχε δηλώσει ότι σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα που θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να προλαβαίνει να υπάρξει ψήφιση πακέτου πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων σημειώνουν εξάλλου υψηλό τετραμήνου, με την απόδοση του 10ετούς T-Bond να κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 0,84% και 0,85%, έναντι 0,744% την προηγούμενη Παρασκευή. Τα κρατικά ομόλογα ανταγωνίζονται συχνά τον χρυσό ως επενδυτικά “καταφύγια” και αποκτούν μεγάλη θελκτικότητα όταν η απόδοσή τους αυξάνεται.

Στα υπόλοιπα μέταλλου, ο χαλκός Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,6%, στα 3,135 δολάρια η λίβρα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο περί το 2%, μετά το υψηλό 2 και πλέον ετών που σημείωσε την Τετάρτη.

Η πλατίνα Ιανουαρίου κέρδισε 3,7%, κλείνοντας στα 916,40 δολάρια ανά ουγγιά, κερδίζοντας άνω του 5% σε εβδομαδιαία βάση.

Το παλλάδιο Δεκεμβρίου, τέλος, έχασε λιγότερο από 0,1%, στα 2.394,90 δολ. ανά ουγγιά, κερδίζοντας ωστόσο περί το 2% στην εβδομάδα.

πηγη capital.gr