Ανάκαμψη 4%-4,5%, το αισιόδοξο σενάριο για το 2021

Σε περίπου 8% , κοντά στις κυβερνητικές προβλέψεις για 8,2%, υπολογίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ότι θα κυμανθεί η ύφεση φέτος, αλλά είναι πιο απαισιόδοξο από την κυβέρνηση ως προς το 2021, προβλέποντας ανάκαμψη 4%-4,5%, έναντι της κυβερνητικής πρόβλεψης για 7,5%.

Μάλιστα, το Ιδρυμα έχει και ένα εναλλακτικό, δυσμενέστερο σενάριο για το 2021, το οποίο προβλέπει νέα ύφεση 2,5%-4% και όχι ανάκαμψη, όπως εκτιμούν ακόμη και τα δυσμενή σενάρια των περισσότερων φορέων. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει συνθήκες lockdown εδώ και στην Ευρώπη και έλλειψη προόδου στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου. Οπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, χθες, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, «αυτή δεν είναι η κεντρική
μας εκτίμηση».

Εξάλλου, ο ίδιος επεσήμανε ως προς την πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, ότι αν περάσουμε σε συνθήκες lockdown, προφανώς τα δεδομένα θα αλλάξουν και η ύφεση θα κινηθεί στην περιοχή του 10%. Ετσι, αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο του ΙΟΒΕ, σε δύο χρόνια λόγω κορωνοϊού οι απώλειες του ΑΕΠ θα φτάσουν στο 50% περίπου των απωλειών της μνημονιακής περιόδου. Συνολικά, μνημόνιο και κορωνοϊός θα έχουν επιφέρει πλήγμα ίσο σχεδόν με το 40% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ, τα τουριστικά έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 20% το 2021 σε σύγκριση με φέτος, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%-2%.

 

Ανησυχία εξέφρασε ο κ. Βέττας και για την ανεργία. Υπολόγισε ότι χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, η ανεργία θα ξεπερνούσε φέτος το 20% και διερωτήθηκε «τι θα γίνει όταν θα αποσυρθούν σταδιακά και αναπόφευκτα, ιδίως αν το πρόβλημα συνεχιστεί και το 2021, ελπίζουμε όχι με την ίδια ένταση». Στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ προβλέπεται ανεργία 18% φέτος και 17% του χρόνου, ενώ στο δυσμενές περαιτέρω ενίσχυσή της στο 19,5%-20,5% το 2021.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη, ο κ. Βέττας τόνισε ότι «ακρογωνιαίος λίθος για τη δημοσιονομική και τις λοιπές πολιτικές εγχωρίως αποτελεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο που λειτουργεί σταθεροποιητικά».

«Αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη, όχι όμως και επαρκής για να διατηρηθεί η αξιοπιστία των δημοσίων οικονομικών της χώρας προσεχώς. Ηδη, από το επόμενο έτος η οικονομία θα πρέπει να δείξει σχετικά υψηλότερη δυναμική, εκφραζόμενη σε υψηλότερες επενδύσεις και εξαγωγές».

Στο ερώτημα αν η χώρα θα χρειαστεί να εφαρμόσει μια νέα, μνημονιακού τύπου, λιτότητα, ο κ. Βέττας απάντησε ότι δεν θα της ζητηθεί ενδεχομένως να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, όπως είχε δεσμευθεί, αλλά πάντως θα κληθεί να έχει πλεονάσματα.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Παναγιώτης Θωμόπουλος εξέφρασε ανησυχία ότι η ύφεση θα ξεπεράσει ενδεχομένως το 8%, ενώ το 2021 θα υπάρξει αδύναμη ή και καμία ανάκαμψη. Ο ίδιος τόνισε ότι η μέριμνα πρέπει να στραφεί στους αδύναμους. Η πρόταση Πισσαρίδη, σημείωσε, θα ανοίξει νέους ορίζοντες, αλλά θέλει χρόνο για να εφαρμοστεί.