ΑΙΓΙΟ: Επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη στην ΕΒΟ – Ενδυνάμωση του εργοστασίου

Τις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων στο Αίγιο επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΠΣΕΚ Καθ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη.

Κατά τη ξενάγησή τους στους χώρους παραγωγής, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Διευθυντή του Εργοστασίου Γιώργο Μαντζαβίνο για τις υφιστάμενες επιχειρησιακές δραστηριότητες, ενώ συνομίλησαν με τους εργαζομένους για τη σημερινή κατάσταση της μονάδας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα, προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να συμβάλλει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων όχι μόνο στη βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες εθνικές ανάγκες», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης.

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1978 μετά από ενέργειες του τότε Υφυπουργού Άμυνας Ανδρέα Ζαΐμη, επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ παρήγαγε κυρίως το εθνικό τυφέκιο G3. Η τελευταία αναβάθμιση του εξοπλισμού έγινε το 2008 και σήμερα, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του, διαθέτει ολιγάριθμο αλλά εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και εξοπλισμό για να υποδεχθεί νέες συμβάσεις παραγωγής όπλων εφόσον αποφασισθεί από την κυβέρνηση. «Είναι προτεραιότητα όχι μόνον για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος αλλά και της χώρας η ενδυνάμωση του εργοστασίου με νέες παραγωγικής φύσεως συμβάσεις, αλλά και κάθε άλλη συνεργασία σε ερευνητικό και εξωστρεφές πλαίσιο, που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητά του. Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας βρίσκεται τόσο η επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, όσο και η ενίσχυση του εργοστασίου με νέο εξειδικευμένο προσωπικό”, πρόσθεσε ο Aντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΣΕΚ, καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης ανέφερε πως η αναβάθμιση του εργοστασίου θα δώσει “ανάσα ζωής” στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας αφού θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον βιολογικό καθαρισμό, τη διαχείριση υγρών αποβλήτων και τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης τους.