Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση των επιχορηγήσεων με βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων

Η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στο σκέλος των επιχορηγήσεων με βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του πτωχευτικού πλαισίου για ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο, με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ).

Ο ΥΠΟΙΚ παρουσιάζοντας τις τροπολογίες του νομοσχεδίου είπε αναλυτικά ότι με αυτές υλοποιούνται πρόσθετες σημαντικές μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά, “κυρίως για τη μεσαία τάξη”, αλλά και μέτρα ανακούφισης πληγέντων από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα:

-Καταργείται η  εισφορά αλληλεγγύης, το 2021, για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

-Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού. Δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους, προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

-Πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Όσοι έχασαν ρυθμίσεις

-Αναβιώνει η προϋπάρχουσα ρύθμιση για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου έως και Οκτωβρίου 2020. Η πρόβλεψη αυτή είναι, βελτιωμένη, σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, καθώς εντάχθηκαν και οι δόσεις του μηνός Οκτωβρίου. Οι εν λόγω οφειλέτες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση, από τον Νοέμβριο του 2020.

Η ρύθμιση αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της, και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν, θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

-Όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους μετά την 1η Νοεμβρίου 2019, και στους οποίους δεν δινόταν μέχρι σήμερα η δυνατότητα να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, μπορούν πλέον να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά.

Ακόμα με τροπολογίες στο ίδιο νομοσχέδιο:

-Καθιερώνεται ρύθμιση 120 δόσεων, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, για την αποπληρωμή βεβαιωμένων οφειλών προς τις φορολογικές αρχές από καταπτώσεις δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.

– Παρατείνεται, έως την 29η  Ιανουαρίου 2021, η αναστολή της εξέτασης των ενστάσεων κατά των στοιχείων κτηματογράφησης από τις Επιτροπές Ενστάσεων.

Η εν λόγω παράταση χορηγείται προκειμένου οι πολίτες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων τους ενώπιον των Επιτροπών.

–   Παρατείνεται, έως την 30ή Νοεμβρίου 2020, η προθεσμία σύγκλησης της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του συνόλου των αστικών συνεταιρισμών (συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών τραπεζών), λόγω των μέτρων περιορισμού και απαγόρευσης συγκέντρωσης προσώπων.

– Παρέχεται η δυνατότητα, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, να μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και συμβατικές σχέσεις πιστωτικού ιδρύματος υπό ειδική εκκαθάριση σε λειτουργούν πιστωτικό ίδρυμα.

Η διάταξη αυτή υιοθετείται για να διασφαλιστεί η προστασία των καταθέσεων, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας BRRD.

-Καθορίζεται ο τρόπος στελέχωσης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατά την πρώτη εφαρμογή της υπαγωγής της ΜΕΑ στον ΟΟΣΑ στο Υπουργείο Οικονομικών.

-Εντάσσονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% τα αντικείμενα τέχνης, οι συλλογές και τις αρχαιότητες, καθώς και η εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας.

-Χορηγείται παράταση του ευεργετήματος μη καταχώρησης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Για τις απαιτήσεις που απορρέουν από αυτά τα αξιόγραφα, αναστέλλονται η έκδοση διαταγής πληρωμής, καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, έως τις προβλεπόμενες στις διατάξεις προθεσμίες.

πηγη capital.gr