Σκυλακάκης: Τον Απρίλιο του 2021 θα αξιολογήσουμε συνολικά τα ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα

Παράταση έως τον Απρίλιο του 2021 θα δοθεί στην Επιτροπή η οποία επανεξετάζει τα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και κατ’ επέκταση τα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επιδόματα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

“Η Επιτροπή που έχει συσταθεί εξετάζει συνολικά το θέμα της καταβολής των επιδομάτων λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία της πανδημίας” τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. “Πρέπει όμως να σκεφτούμε τα εξής: α) κανονικά θα πρέπει να προσπαθούμε η εργασία να μην είναι επικίνδυνη  και  ανθυγιεινή, σκοπός δεν είναι να έχουμε επιδόματα και β) αυτά δεν πρέπει να δίνονται στην βάση της συνδικαλιστικής ισχύος, αλλά των πραγματικών περιστατικών, μετά από επιστημονική μελέτη σε κάθε χώρο εργασίας. Δυστυχώς δεν ήταν αυτός ο κανόνας και η μετάβαση απ’ το ένα στο άλλο δεν είναι εύκολη”.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Γιάννη Δελή με θέμα  “Επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους εργαζόμενους των τριών κρατικών θεάτρων”, ο κ. Σκυλακάκης υπενθύμισε “για φέτος και του χρόνου μπορεί να υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία (ρήτρα γενικής διαφυγής) , αλλά προϋπόθεση για διάφορα μέτρα είναι να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα. “Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα μόνιμου μισθολογικού χαρακτήρα όπως π.χ. η καταβολή επιδομάτων. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα επιδόματα θα επανεξεταστούν μετά και τα στοιχεία της επιτροπής, από τον επόμενο χρόνο, και θα αξιολογηθεί η συνολική κατάσταση”.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε το θέμα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας λέγοντας , “ξέρετε σε τι ύψη πρέπει να εργάζονται π.χ. οι ηλεκτρολόγοι, οι φροντιστές στα θέατρα αυτά (σ.σ. κρατικά); Ακόμη και οι κομμώτριες εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται κανείς”.

Μ. Νταλιάνη