Λευκός Οίκος: Στόχος συμφωνία για το πακέτο τόνωσης εντός 48 ωρών – “Μπλόκο” σε Τραμπ από τους… Ρεπουμπλικανούς

Στόχο τη συμφωνία με την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ εντός 48 ωρών έθεσε ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Μάρκ Μέντοουζ.

“Τις τελευταίες 24 ώρες η μπάλα έχει μετακινηθεί μέσα στο γήπεδο”, δήλωσε ο επιτελάρχης της αμερικανικής Προεδρίας στο δίκτυο Fox Business, μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών του υπουργού Οικονομικών της χώρας Στίβεν Μνούτσιν με την κ. Πελόζι, κορυφαία φιγούρα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

“Ο στόχος είναι κάποιου είδους συμφωνία εντός των επόμενων περίπου 48 ωρών”, πρόσθεσε.

Μνούτσιν και Πελόζι αναμένεται να έχουν νέα επαφή εντός της ημέρας (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδος). Οποιαδήποτε συμφωνία ωστόσο θα μπορούσε να “σκαλώσει” στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, με τον ηγέτη τους εκεί, Μιτς ΜακΚόνελ, να έχει προειδοποιήσει τον επίσης ρεπουμπλικανικό Λευκό Οίκο να μην συμφωνήσει στις ιδιαίτερα μεγάλες σε ύψος χρημάτων απαιτήσεις της Πελόζι.

Η Πελόζι δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το σαββατοκύριακο, ώστε το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τα δύο σώματα του Κογκρέσου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Πάντως, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2012, πρόσθεσε τον εαυτό του σε σειρά Ρεπουμπλικανών κοινοβουλευτικών που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν μια πρόταση για πακέτο ύψους περί τα 1,8 τρισ. δολάρια. Ο υπουργός Οικονομικών Μνούτσιν έχει φθάσει σε μια πρόταση ύψους 1,88 τρισ. δολ., ενώ η Πελόζι και οι Δημοκρατικοί επιμένουν σε πακέτο 2,2 τρισ. δολ.

Υπό τον φόβο μιας εικόνας ενδο-ρεπουμπλικανικής κόντρας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο ΜακΚόνελ έχει προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο να μην βιαστεί για μια συμφωνία απλώς για να την πετύχει πριν τις κάλπες, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Μάλιστα, οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία ενδέχεται την επόμενη εβδομάδα να φέρουν προς ψηφοφορία “μικρό” πακέτο ύψους 500 δισ. δολ., σε αντίθεση τόσο με τον Τραμπ όσο και με τους Δημοκρατικούς. Χωρίς ωστόσο την έγκριση της Βουλής, η οποία ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, το σχέδιο αναπόφευκτα θα ναυαγήσει.

πηγη capital.gr