Δίκη Χρυσής Αυγής: H απάντηση της εισαγγελέα στην πρόεδρο και “οι ανοίκειες εκφράσεις της πολιτικής αγωγής”

Του Παναγιώτη Στάθη

Επιμένει στην πρότασή της για αναστολή σε όλους τους κατηγορουμένους η εισαγγελέας στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, Αδαμαντία Οικονόμου, ενώ χαρακτήρισε “έντονο” το ύφος που της απευθύνθηκε χθες η προεδρος του  Δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο προσκομίστηκε και αναγνώστηκε βούλευμα του 2015 που αναφέρεται σε  παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Γιάννη. Ειδικότερα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προσκόμισε το συγκεκριμένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για τον Γιάννη Λαγό, από το οποίο προκύπτει πως είχε διαταχθεί η προφυλάκισή του για παραβίαση περιοριστικών όρων.

Σύμφωνα με την ανάγνωσή του βουλεύματος από τον γραμματέα του δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Γιάννης Λαγός παραβίασε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά το πέρα της προσωρινής του κράτησης και κάνει λόγο για “συνειδητή παράβαση των όρων”. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη επεσήμανε ότι οι εφέτες υιοθέτησαν την εισήγηση του αναπληρωτή εισαγγελέα της δίκης, Στέλιου Κωσταρέλου.

Η παρέμβαση και η “απάντηση”

Σε παρέμβασή της, η εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε “έντονο το ύφος” με το οποίο της απευθύνθηκε χθες η πρόεδρος και επανέλαβε τα επιχειρήματα περί γνωστού τόπου διαμονής, ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής, ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη που την οδήγησαν στην πρότασή της για αναστολή των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες πλην Ρουπακιά. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Γιάννης Λαγός δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους.

Μάλιστα ο Αλ. Αλεξιάδης, συνήγορος του Λαγού, διάβασε στο δικαστήριο δήλωση του εντολέα του, που έκανε λόγο για “πλάνη του δικαστηρίου” ως προς τη “δήθεν παραβίαση περιοριστικών όρων”, επικαλούμενος τα βουλεύματα που ακολούθησαν του βουλεύματος του 2015. Πρόκειται για δυο βουλεύματος που το ένα, του 2-015 , τον αποφυλακίζει αφού δέχεται πως δεν παραβίασε συνειδητά τους όρους και άλλωστε ειχε 24ωρη φύλακη από αστυνομικούς, και το δεύτερο του 2019, επαναλαμβάνει τα ίδια και του επιτρέπει να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο δεν ζήτησε βούλευμα του 2015, αλλά αν υπάρχει τυχόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό και η εισαγγελέας προσκόμισε του 2015.

Συνήγορος Λαγού: Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριό σας δεν ήξερε ότι υπήρχαν άλλα δύο βουλεύματα. Αυτά γιατί δεν τα διαβάζετε;

Πρόεδρος: Τα ανέγνωσε η κυρία εισαγγελέας

Συνήγορος Λαγού: Υπάρχουν όμως και αυτά

Πρόεδρος: Τα δύο επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν σαν Εφετείο

Για τον Μιχαλολιάκο

Επίσης σημείωσε: “Επειδή αναφερθήκατε στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που καταδικάστηκε σε ηλικία 22 ετών, η πράξη αφορά κατοχή εκρηκτικών πυροτεχνημάτων για την οποία του επιβλήθηκε ποινή έντεκα μηνών. Και όχι για έκρηξη όπως ανέφεραν σε ΜΜΕ συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες προς το πρόσωπό μου φράσεις”.

Ο Κασιδιάρης

Παρών στο δικαστήριο είναι και ο Ηλίας Κασιδιάρης.