Σταϊκούρας: Εντός της ημέρας τροπολογία παράτασης σε ρυθμίσεις για πληγέντες από τον κορονοϊό

Τροπολογία η οποία θα κατατεθεί σήμερα και αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες προ δεκαπενθημέρου για ρυθμίσεις οφειλών, προανήγγελλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Η τροπολογία θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής μαζί με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο φυσικών και νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αφορά  ρύθμιση οφειλών για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμίας καταβολής ή και αναστολής στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού, παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για τους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού, επανένταξη πληγέντων από την πανδημία σε ρυθμίσεις νόμων του 2015  και του 2019, παροχή δεύτερης ευκαιρίας για απολεσθείσες φορολογικές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, καθώς και από καταπτώσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

“Σας λέω τις ρυθμίσεις αυτής της τροπολογίας” ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ: “Παράταση αναστολής καταβολής Φ.Π.Α. σε πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία Thomas Cook, αναστολή καταβολής στο Δημόσιο του ποσοστού 5% επί των νοσηλίων από τις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, ρυθμίσεις για αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμών, απαλλαγή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Μείωση συντελεστή Φ.Π.Α.  για την εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων και την εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας και μια σειρά από άλλες διατάξεις όπως η αναστολή εφαρμογής διατάξεων της φορολογίας δωρεών”.

Επίσης σήμερα θα κατατεθεί και άλλη μία τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών η οποία αφορά στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης ( Next Generation EU). Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας  συστήνεται στο Υπουργείο Οικονομικών ειδική Υπηρεσία Συντονισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μ. Ντ.